"Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei Ťinvestment gradeť de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti. Decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de Ťpiaţă emergentăť, cât şi o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.
Conform estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.
Leonardo Badea (ASF): Promovarea BVB va aduce emitenți de calibru
Teodorovici precizează că în acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapărţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale.
"Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat. Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunităţi pentru investiţii oferite de România", a precizat ministrul Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.
Veselie la Bursa de Valori! O veste bună a ridicat moralul investitorilor
În acelaşi timp, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat şi o serie de contribuţii ale MFP la dezvoltarea pieţei de capital şi diversificarea instrumentelor de finanţare puse la dispoziţia investitorilor, pentru a deveni o alternativă viabilă la finanţarea prin intermediul sectorului bancar.
"Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creşterea atractivităţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni. De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lărgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, etc.) atât în plan local, cât şi extern. MFP depune eforturi susţinute pentru dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi urmărim crearea unei curbe de randament lichidă şi stabilă a titlurilor de stat. Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia să poată accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital românească şi aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionam să-l reluam în viitor", a mai precizat şeful MFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.