Mai multe notificări de la utilizatori care s-au confruntat cu tentative de tip scam în numele unor companii au fost înregistrate în ultima săptămână la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetic (DNSC).
Potrivit DNSC, tentativele de tip scam care vizează utilizatorii români continuă să se folosească de identitatea vizuală a unor retaileri sau magazine online cu popularitate în România sau chiar instituții publice. În ultima săptămână, DNSC a primit multiple notificări de la utilizatori care s-au confruntat cu astfel de capcane online care aveau branding-ul Lidl Romania, CFR Călători sau Catena - Farmacia Inimii.
Specialiștii spun că încercarea de păcălire a utilizatorilor păstrează aceiași pași ca în cazurile precedente: promit un premiu consistent (2000-8000 de lei) pentru a participa la un concurs fals în care potențiala victimă trebuie să răspundă la câteva întrebări generice despre experiența avută în interacțiunea cu farmacia/supermarketul/instituția vizată.
Ulterior, utilizatorii sunt direcționați către diverse site-uri potențial malițioase unde li se cer date sensibile și cer totodată victimei să răspândească mai departe mesajul către contactele sale de WhatsApp.
„Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute. Verificați-le cu o soluție de securitate! O companie care organizează o activitate promoțională în România nu ar comunica în altă limbă. În toate cazurile textul este în limba engleză, iar acesta ar trebui să fie un indiciu clar că este vorba despre o tentativă de scam. Verificați mereu existența promoțiilor pe canalele oficiale ale organziațiilor vizate și fiți atenți la domeniul site-ului pe care tocmai l-ați vizitat pentru a participa la astfel de concursuri”, sunt sfaturile specialiștilor pentru utilizatori.
Tot din domeniul IT: Scandal URIAȘ la Google după ce un inginer a afirmat că un AI are sentimente
Blake Lemoine, un inginer de software din cadrul echipei de dezvoltare a inteligenței artificiale a Google, a făcut publice afirmațiile potrivit cărora a întâlnit inteligență artificială "sensibilă" pe serverele companiei, după ce a fost suspendat pentru că a împărtășit informații confidențiale despre proiect cu terțe părți.
Unitatea Alphabet Inc. l-a plasat pe cercetător în concediu plătit la începutul săptămânii trecute, pe motiv că a încălcat politica de confidențialitate a firmei, a declarat acesta într-o postare pe rețeaua Medium intitulată "S-ar putea să fiu concediat în curând pentru că am făcut muncă de etică în domeniul IA".
În postare, el face o legătură cu membrii anteriori ai grupului de etică AI al Google, cum ar fi Margaret Mitchell, care au fost în cele din urmă concediați de companie într-un mod similar după ce au ridicat probleme.
Tulburările etice ale Google în materie de inteligență artificială au început cu mult înainte de dezvăluirea publică a lui Blake Lemoine.
Sâmbătă, Washington Post a publicat un interviu cu Lemoine, în care acesta a declarat că a ajuns la concluzia că AI-ul Google cu care a interacționat era ca o persoană. AI-ul în cauză este denumit LaMDA, sau Modelul de limbaj pentru aplicații de dialog, și este folosit pentru a genera roboți de chat care interacționează cu utilizatorii umani adoptând diverse modele de personalitate. Lemoine a declarat că a încercat să efectueze experimente pentru a demonstra acest lucru, dar a fost respins de cadrele superioare din cadrul companiei atunci când a ridicat problema la nivel intern.
"Unii din comunitatea mai largă de inteligență artificială iau în considerare posibilitatea pe termen lung a unei inteligențe artificiale senzitive sau generale, dar nu are sens să facem acest lucru prin antropomorfizarea modelelor conversaționale de astăzi, care nu sunt senzitive", a declarat Brian Gabriel, purtător de cuvânt al Google, în replică față de afirmațiile inginerului. "Echipa noastră - inclusiv eticieni și tehnologi - a analizat preocupările lui Blake conform principiilor noastre privind AI și l-a informat că dovezile nu susțin afirmațiile sale."
Întrebat despre suspendarea lui Lemoine, compania a declarat că nu comentează probleme de personal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.