Publicitate
Cei doi au discutat probleme spinoase, inclusiv despre cetățenii japonezi reținuți în China, interdicțiile privind importul de alimente și restricțiile privind semiconductorii.
Wang Ti s-a întâlnit cu Yoko Kamikawa în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe găzduită de grupul de țări sud-est asiatice ASEAN în Laos, înainte de Summitul Asia de Est de sâmbătă și de Forumul regional ASEAN axat pe securitate.
Relațiile dintre cei doi vecini au fost tensionate în ultimii ani din cauza unor probleme precum revendicările teritoriale, tensiunile comerciale și furia Beijingului față de decizia Tokyo de a elibera în mare apă de la centrala nucleară avariată Fukushima.
Însă, în ultimele luni, oficialii chinezi și japonezi au trecut la reluarea mai multor discuții consultative pentru prima dată în ultimii ani, semn că relațiile ar putea fi pe o bază mai stabilă.
„Relațiile dintre China și Japonia se află în prezent într-un punct critic: fie avansați, fie rămâneți în urmă”, i-a spus Wang lui Kamikawa, potrivit unui rezumat al discuțiilor publicat de Ministerul chinez de Externe.
„Politica Chinei față de Japonia a menținut întotdeauna stabilitatea și continuitatea. Sperăm că partea japoneză va stabili o percepție obiectivă și corectă a Chinei și va urmări o politică pozitivă și rațională față de China.”
În prima lor discuție individuală din ultimele opt luni, Kamikawa a cerut cu insistență ridicarea restricțiilor de import impuse de Beijing produselor alimentare japoneze în urma eliberării apei presupus poluate de la Fukushima.
De asemenea, ministra a solicitat eliberarea rapidă a japonezilor deținuți în China. Arestarea, anul trecut, în China, a unui director cu relații strânse la producătorul japonez de medicamente Astellas Pharma a avut ceea ce unii oficiali de la Tokyo au descris ca fiind un efect considerabil de răcire asupra afacerilor, contribuind la scăderea investițiilor străine și la exodul expatriaților japonezi.
„Este extrem de important să creăm un mediu în care cetățenii japonezi și companiile japoneze să poată opera în China cu liniște”, i-a spus Kamikawa lui Wang, potrivit unui raport publicat de Ministerul de Externe al Japoniei.
Japonia, un aliat apropiat al SUA, a încercat, alături de alte țări din G7, să renunțe la legăturile sale economice cu China în domenii strategice și s-a aliniat Statelor Unite în ceea ce privește restricțiile actuale pentru a limita accesul Beijingului la semiconductori avansați.
Kamikawa i-a spus lui Wang că restricțiile Japoniei la exportul de semiconductori nu vizează o anumită țară, iar Japonia este dispusă să mențină o comunicare constructivă pe această temă cu China, conform citirii din China.
Cei doi miniștri au declarat că vor încerca să stabilească o comunicare regulată și și-au adresat invitații unul altuia pentru a continua discuțiile, potrivit Ministerului de Externe al Japoniei.
După ce SUA au luat măsuri pentru a estompa exporturile de tehnologie avansată în China, Beijingul a început să se concentreze mai mult pe dezvoltarea de cipuri. În luna mai, China și-a dublat planul de investiții în tehnologiile avansate prin înființarea celui mai mare fond de stat de investiții în semiconductori, potrivit informațiilor publicate de o agenție guvernamentală.
În valoare de 47,5 miliarde de dolari, fondul este creat pentru a deveni un lider mondial într-o gamă largă de industrii, inclusiv inteligența artificială (AI), tehnologia wireless 5G și calculul cuantic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.