Prețurile aurului au atins un nivel record în timpul tranzacțiilor asiatice de miercuri, beneficiind de cererea susținută pentru activele de refugiu, în contextul în care piețele sunt îngrijorate de tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China și de un avertisment privind o posibilă depreciere a companiei Nvidia.
Metalul prețios a fost susținut și de slăbiciunea dolarului, investitorii renunțând atât la acțiuni ale companiilor americane, cât și la titluri de Trezorerie pe fondul unei incertitudini tot mai accentuate legate de economia americană sub președinția lui Donald Trump.
Aurul la vedere a crescut cu 1,7%, atingând un record de 3.283,63 $ pe uncie, în timp ce contractele futures pentru aur cu scadență în iunie au ajuns la un vârf de 3.299,52 $/uncie.
Nu se mai înțelege nimic din declarații
Trendul ascendent a fost accelerat și de ultimele declarații ale președintelui Donald Trump, care a anunțat că are în vedere tarife vamale separate pentru importurile de produse electronice și că va anunța în curând tarife pentru produsele farmaceutice.
Anunțul vine în contextul intensificării presiunii comerciale asupra Chinei, printr-un tarif cumulat de 145%. China a răspuns cu un tarif vamal de 125% pentru importurile din SUA.
Totuși, administrația Trump a anunțat că produsele electronice sunt exceptate de la tariful său de 145% aplicat Chinei, în timp ce Trump a anunțat recent și o excepție de 90 de zile de la aplicarea tarifelor vamale reciproce pentru alte țări.
Această situație a lăsat piețele într-o stare de incertitudine cu privire la planurile președintelui american legate de noile tarife, menținând orientarea investitorilor spre active de refugiu precum aurul și yenul japonez.
Avertismentul Nvidia
Vedeta pieței, NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA), a avertizat marți că se confruntă cu o depreciere de 5,5 miliarde de dolari în rezultatele sale din primul trimestru, ca urmare a noilor restricții impuse de SUA asupra exporturilor de cipuri către China.
Această măsură ar putea împiedica Nvidia și alți producători de cipuri să vândă în China, ce reprezintă un important segment de piață pentru aceste produse. Această perspectivă a provocat pierderi semnificative după închiderea tranzacțiilor futures pe acțiunile americane, în timp ce principalele acțiuni tehnologice din Asia au înregistrat, de asemenea, scăderi, reflectând o aversiune sporită față de risc.
Aceste restricții riscă, de asemenea, să limiteze și mai mult accesul companiilor chineze la dezvoltarea inteligenței artificiale și ar putea genera noi măsuri de retorsiune din partea Beijingului.
Celelalte metale prețioase au avut o evoluție mixtă în contextul unei aversiuni crescute față de risc. Contractele futures pe platină au scăzut cu 0,1%, la 968,95 $/uncie, în timp ce contractele futures pe argint au crescut cu 0,5%, la 32,455 $/uncie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.