Potrivit diplomatului european, China se află într-o poziţie singulară pentru a ajuta la reducerea tensiunilor şi a-şi continua reformele economice pentru a evita distrugerea lanţurilor de aprovizionare globale, decuplarea economiilor mari şi creşterea protecţionismului. 'Asistăm la niveluri ridicate de tensiuni, strategice, economice, politice, crescând zi după zi. Opinia noastră este că aceste tensiuni nu conduc la spiritul de cooperare de care avem nevoie astăzi', a subliniat Nicolas Chapuis.
Tensiunile comerciale între China şi SUA riscă să se acutizeze din nou în contextul criticilor faţă de modul în care Beijingul a gestionat epidemia, Washingtonul declarând că analizează măsuri precum aplicarea de tarife şi îndepărtarea Chinei din lanţurile de aprovizionare.
Ambasadorul UE s-a declarat 'convins că vocea Uniunii Europene este astăzi mai necesară ca oricând'. 'Noi suntem centrul soluţiilor multilaterale ce trebuie luate pentru a combate criza coronavirusului şi a pregăti revenirea economică', a insistat el.
Citește și China, în fața unui tribunal? Greu, ba chiar imposibil
Chapuis a îndemnat China să 'fie mai ambiţioasă' în negocierile cu UE cu privire la un acord de investiţii bilateral, chiar dacă ritmul acestora s-a accelerat din octombrie trecut. 'Dacă acordul poate fi încheiat la timp, adică în următoarele câteva săptămâni, el va fi una din cheile revenirii globale', a apreciat ambasadorul european.
China şi Uniunea Europeană au lansat în 2013 negocieri pentru un acord investiţional cuprinzător, iar de atunci s-au desfăşurat numeroase runde de discuţii. Printre punctele sensibile se află accesul reciproc pe pieţe şi condiţii concurenţiale echitabile.
Potrivit ambasadorului UE, deşi chinezii şi-au semnalat disponibilitatea de a iniţia un studiu de fezabilitate în privinţa unui acord de liber schimb între UE şi China, Uniunea preferă ca mai întâi să fie finalizat acordul de investiţii. 'Să lucrăm pas cu pas. Acesta nu este momentul pentru un acord de liber schimb dacă nu avem acordul de investiţii cuprinzător', a comentat el. Liderii de la Beijing şi ai Uniunii Europene urmează să se reunească într-un summit special în luna septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.