În această dimineață prețul petrolului Brent a fost cotat la peste 77,50 de dolari, țițeiul american WTI tranzacționându-se la peste 73 de dolari/baril. Ambele referințe se îndreaptă vineri spre cea mai mare creștere săptămânală din ultimul mai bine un an, stimulate de tensiunile tot mai intense din Orientul Mijlociu.
Cele mai mari câștiguri săptămânale
Majoritatea indicilor bursieri și futures au fost în creștere, dar câștigurile limitate, deoarece investitorii au speculat pe ideea că Israelul ar putea lansa curând noi atacuri asupra Iranului.
Prin urmare, contractele futures pe țițeiul Brent să câștige, în acest context, aproximativ 8% de la începutul săptămânii - cel mai mare astfel de salt din februarie 2023, în timp ce creșterea săptămânală de 8,2% a futures pe țiței din SUA ar fi cea mai puternică din martie anul trecut.
Puterea cuvântului rostit de responsabilii politici
Raliul ar fi putut fi și mai puternic, dar comentariile președintelui Statelor Unite, Joe Biden, au mai diminuat din starea de nervozitate de pe piață. Liderul de la Casa Albă a declarat că nu crede că se va ajunge la un ”război total” în Orientul Mijlociu. A fost suficient ca investitorii să se calmeze, renunțând, pentru moment, să gândească în spiritul unui scenariu sumbru.
Puterea cuvântului s-a manifestat din nou în deplinătatea lui. Pentru că, într-adevăr, suntem din nou într-o perioadă când regulile jocurilor de pe piață sunt date la o parte, declarațiile unora și ale altora dintre mai marii lunii devenind factorul de orientare în tranzacțiile cu materii prime esențiale. Nu trebui uitat că piața petrolului s-a inflamat brusc după ce tot Biden dăduse, anterior de înțeles că Statele Unite analizează posibilitatea unor atacuri asupra instalațiiloe petroliere ale Iranului, țară membră OPEC, ca răspuns sutele de rachete lansate, marți, de Teheran asupra Israelului. iene ca răspuns la atacul cu rachete al Teheranului asupra Israelului.
Riscul că inflația va ieși din amorțeală
Dacă tensiunile geopolitice persistă și prețurile petrolului continuă să crească, investitorii ar putea fi nevoiți să-și revizuiască previziunile privind inflația.
În acest caz, este posibil ca președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, să fie nevoit să iasă la rampă și să reia ceea ce a mai spus de când banca centrală americană a decis să reducă,pentru prima dată în ultimii patru ani, rata dobânzii de politică monetară. Și anume că FED este pregătită să continue acest ciclu.
Principalele evoluții susceptibile să influențeze piețele vineri:
- Raportul privind salariile non-agricole din SUA (septembrie)
- Discurs de Huw Pill de la Banca Angliei
- Discursuri ale diverșilor lideri politici ai Băncii Centrale Europene
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.