La sfârșitul săptămânii trecute, navele militare ale Venezuelei au interceptat și îndepărtat două vase aparținând companiei Exxon Oil care făceau explorări petroliere într-o zonă din Marea Caraibelor. Zona respectivă este în centrul unei dispute teritoriale dintre Guyana și Venezuela. Departamentul de Stat american a afirmat că Venezuela a avut un comportament agresiv și că Guyana are tot dreptul să exploateze resursele naturale din apele sale teritoriale.
”Este evident că guvernul Statelor Unite se implică într-o chestiune care nu-l privește deloc cu scopul promovării intereselor corporațiilor cu legături strânse cu elita conducătoare de la Washington”, a declarat ministrul de Externe venezuelean.
Citește și:
Dispută teritorială pentru petrol. Vas Exxon interceptat de o navă militară
Ministrul de Externe din Guyana a afirmat, anterior, că incidentul a avut loc în apele teritoriale ale țării sale, în care au intrat navele militare ale țării vecine. ”Guyana respinge acest act ilegal, agresiv și ostil care demonstrează amenințarea reală pe care o pune vecinul din vest la adresa dezvoltării economice a țării”, a spus ministrul adăugând că va informa Națiunile Unite cu privire la această încălcare a granițelor sale.
De partea cealaltă, autoritățile de la Caracas susțin că explorările se făceau în apele sale teritoriale de către două vase, nu unul singur, iar acestea au făcut cale întoarsă după ce li s-a comunicat că se află pe teritoriu venezuelean. Și Venezuela a informat ONU cu privire la incident.
De asemenea, Exxon și-a suspendat activitățile de explorare până când vor putea fi reluate în siguranță.
Zona în care a avut loc incidentul, regiunea Essequibo și apele din largul ei, sunt în mijlocul unei dispute teritoriale încă din secolul XIX. O decizie din 1899 a unui tribunal internațional a fost favorabilă Guyanei, însă Venezuela contestă decizia. Disputa a fost trimisă spre soluționare Curții Internaționale de Justiție de către ONU, decizie carfe a nemulțumit Venezuela.
Essequibo este o zonă puțin populată, dar în apele limitrofe s-au descoperit zăcăminte de 5 miliarde de barili de petrol, lucru care nu a făcut decât să amplifice disputa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.