Europa are putere economică, dar nu are o linie politică unitară, nici efective militare pentru a-și asuma rolul de jandarm al lumii, pierdut de SUA lui Donald Trump din cauza unei politici imposibil, uneori, de descifrat și anticipat, ba chiar incoerentă pe alocuri, consideră Nicole Bacharan.
În opinia ei, Rusia are influența necesară, în special asupra Iranului, dar este departe de a fi puterea militară și economică în stare să se impună dincolo de granițele țării. Cât privește China, nu are influență în zonă.
În privința intereselor, Rusia nu are de ce să intervină. Pentru moment, singura consecință concretă care se conturează din această escaladă este retragerea americană din Irak, spre marea satisfacție a Moscovei. Ca atare, de ce să riște intervenind diplomatic într-o situație care s-ar putea aranja de la sine în favoarea ei?
China nu este nici ea interesată să se amestece în treburile americane pe fondul conflictului comercial cu Washingtonul.
Citește și Experții americani despre un război cu Iranul. Cum s-ar derula
În schimb, Europa ar avea suficiente motive să intervină, susține Nicole Bacharan. Europa nu are nimic de câștigat dacă Orientul Mijlociu devine și mai instabil, ceea ce ar înseamnă și mai mulți refugiați, un risc sporit de atentate și un preț al petrolului tot mai mare. Problema este însă că, în fața unor situații de criză, europenii nu știu să facă front comun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.