În ce sens? ”În sensul în care s-a creat o zonă caldă, așa se spune în economie, o zonă caldă, o zonă de așteptare, în care România este inclusă. România este la granița unui posibil conflict, iar asta înseamnă din partea pieței internaționale, a investitorilor străini, un moment de așteptare. Ei așteaptă să vadă ce se întâmplă.
Pănă una, alta, discuțiile care au loc despre investiții în România își vor încetini ritmul. Să sperăm, totuși, că această prezență americană în România va arăta investitorilor străini că România nu este exceptată de la așa-numitul scut, spune Mircea Coșea.
Pe de altă parte, a continuat el, ”din punctul meu de vedere, cred că va apărea o dificultate legată de legea offshore și de exploatarea gazului din Marea Neagră. Problema este că Marea Neagră a devenit o mare foarte militarizată, ca să zic așa, și, probabil, vor interveni niște probleme și din acest punct de vedere.
În al treilea rând ar putea există o nouă povară economică provocată de un posibil val de refugiați care vor veni în România. Legile internaționale pe care noi le-am semnat, și nu numai asta, ne obligă să le acordăm asistență din toate punctele de vedere, ceea ce înseamnă cheltuială”, a enumerat analistul.
Porturile la Marea Neagră
Potrivit aprecierilor sale, ”apare și un lucru care trebuie spus cu modestie și cu jenă, pentru că în situații atât de dure este greu să spui că avem și un avantaj. Dar să știți că avem și un avantaj. Blocarea porturilor ucrainene înseamnă o puternică dezvoltare pentru Constanța din punctul de vedere al exporturilor de cereale. În zona aceasta, și nu doar în zona această, în Europa, în principal, principalul concurent al României la exportul de cerereale este Ucraina. Care exportă mult prin porturile ei. Dacă aceste porturi vor fi blocate, Constanța ar avea, teoretic vorbind, o posibilitate de dezvoltare.
Orice conflict de această talie apasă pe economia mondială. Apasă într-o formă pozitivă, într-o parte, într-o formă negativă în altă parte. Negativ este lipsa de predictibilitate. Nu se știe ce se va întâmpla și, din acest punct de vedere, toți operatorii economici globali sunt în așteptare. Există însă și un lucru care sporește șansele de ieșire din criză și anume avântul extraordinar pe care l-a luat în ultimele șase luni vânzarea și producția de armament. În câteva țări din lume, acestea sunt ramuri economice deosebit de importante, care mișcă economia”, a subliniat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.