Grație teoriei fizicianului Max Planck, ce stabilește relația dintre culoarea unui corp care radiază și temperatura (flacăra albastră este mai caldă decât cea roșie), se știe că razele solare au 5.800 de kelvini (5.500 de grade Celsius). Dar în interior? ”Fotonii emiși de fotosferă rezultă din fuziunile termonucleare intense din inima Soarelui”, explică Thierry Dudok de Wit, profesor la Universitea din Orleans. ”Pentru asemenea reacții, temperatura trebuie să depășească 10 milioane de kelvini”, estimează expertul.
O mare enigmă
Potrivit specialiștilor, în interiorul Soarelui, diferențele de temperatură sunt astronmice: șase milioane de kelvini la limina nucleului, două milioane în zona radiativă. Zona conectivă cunoaște, la rândul ei, diferențe notabile, de la două milioane de grade kelvin la 5.800 la suprafață, creând astfel o bulversre care va genera un puternic câmp magnetic. Iar în atmosfera solară, e o totală aiureală. Temperaturile scad până la 4.000 grade kelvin la nivelul cromosferei, pentru a urma brutal la mai multe milioane de grade în coroană.
Citește și Avertismentul astronomilor. Soarele emană un pericol nevăzut
De ce aceste diferențe? ”Este una dintre marile enigme ale științei”, răspunde Thierry Dudok de Wit. ”Pentru ca un astfel de fenomen să existe, este necesar un mecanism fizic care să transporte căldura din fotosfră la extremitatea coroanei”, a apreciat omul de știință. Altă ipoteză ar fi ”o reconexiune magnetică, fenomen întâlnit pe Terra în cazul aurorelor polare”. Sunt doar teorii. Specialiștii așteaptă mai multe informații de la satelitul Solar Probe Plus, lansat de NASA în 2018 și care va ”atinge” Soarele în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.