Publicitate
În mai, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone a acceptat să plătească 21,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra activele Liberty Global din Europa, marele premiu fiind compania germană Unitymedia, dar încă are nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare.
"Această preluare va însemna sfârşitul concurenţei pe piaţa de cablu tv şi de internet în bandă largă. Nu trebuie să permitem să aibă loc o cvasi-monopolizare a unor părţi importante de infrastructură, care are o importanţă decisivă pentru viitorul economic al Germaniei", a afirmat luni şeful Telefonica, Markus Haas.
Telefonica Deutschland, al treilea operator de telefonie mobilă din Germania, a cerut blocarea tranzacţiei "în absenţa unor remedii adecvate şi eficiente". Şeful Deutsche Telekom, liderul pieţei, a declarat recent că tranzacţia Vodafone-Liberty va afecta concurenţa în Germania.
Această achiziţie va da naştere "unui gigant care se laudă cu tehnologia sa convergentă", a spus Tim Hoettges, reafirmându-şi opoziţia sa exprimată în repetate rânduri cu privire la această tranzacţie care va da naştere unui operator dominant pe piaţa de cablu tv din Germania. Vodafone deţine deja în Germania operatorul de cablu Kabel Deutschland iar după preluarea operaţiunilor Liberty Global va deveni un concurent puternic pentru Deutsche Telekom.
Vodafone a confirmat că a acceptat să plătească 18,4 miliarde euro pentru a prelua operaţiunile Liberty Global din Germania, Ungaria, România şi Cehia. Vodafone a subliniat că adăugarea operaţiunilor de cablu şi internet broadband ale Liberty Global la operaţiunile sale de telefonie mobilă va permite crearea unei companii europene integrate să concureze cu fostele monopoluri precum Deutsche Telekom.
Tranzacţia Vodafone-Liberty Global va fi supusă aprobării Comisiei Europene, care ar urma să ia o decizie în acest sens la mijlocul lui 2019.
În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.