"Ar trebui să ne educăm, astfel încât noi să controlăm tehnologia, căci tehnologia nu face nimic dacă nu îi spunem noi ce să facă. În acest moment, un job din zona de tech creează sau susţine alte patru joburi care nu implică tehnologie. Mai mult decât atât, 47% din populaţia Uniunii Europene nu este bine pregătită din punct de vedere al abilităţilor digitale, dar foarte curând, dacă nu chiar acum, 90% dintre joburi necesită competenţe digitale. În egală măsură, trăim în anul în care putem să spunem "50-50". Ştiţi de ce? Pentru că, în momentul acesta, 50% din populaţia Terrei are acces la tehnologie, Internet, iar 50% nu. Următorul miliard de utilizatori este obiectivul pe care foarte multe companii îl au în vedere, tocmai din acest punct de vedere: ei nu sunt doar consumatori-clienţi, ci sunt şi viitorii angajaţi", a afirmat Moraru.
Cum poți face carieră într-un job care NU îți place
Aceasta a adăugat că o listă cu potenţiale locuri de muncă în viitor ar putea cuprinde poziţii, precum manager de avatar, robot polisher sau de terrabyter.
Conform unui studiu realizat de Codecool şi Brainspotting, prezentat marţi, în cadrul conferinţei de specialitate, în România, lipsesc din industria IT, în fiecare an, 15.467 de oameni. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia că 37.031 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt în SUA şi Canada, 60% în Europa (13% numai în Marea Britanie), iar restul de 10% în ţări asiatice şi în alte zone.
În ceea ce priveşte planurile de creştere ale companiilor IT din România, acestea vizează un salt de 17,5%, în următorii trei ani. Majoritatea companiilor din România (80%) completează extrem de mult şi de bine sistemul educaţional, iar jumătate din totalul acestora se concentrează pe campanii de a educa angajaţii şi au parteneriate cu universităţile. Totodată, 40% dintre acestea se concentrează pe recrutări de absolvenţi.
În viziunea a 9 din 10 lideri care activează în industria IT din România, curicula educaţională trebuie adaptată cu realitatea zilelor noastre. În plus, 60% dintre companii consideră că trebuie crescut numărul de absolvenţi, un procent similar fiind de părere că trebuie menţinută scutirea de taxe.
În timp ce 50% dintre companii vor să fie încurajată reconversia profesională, pentru 40% este importantă încurajarea IT-iştilor de a se întoarce în ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.