Despre acest subiect, Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director Orange România a oferit un interviu pentru BURSA, în care spune că Această lege se referă la cerinţele de securitate care trebuie respectate de către furnizorii de echipamente destinate reţelelor 5G. Ea se găseşte în Parlament în momentul de faţă. Dată fiind importanţa deosebită a legii pentru industria noastră şi potenţialele sale implicaţii asupra pieţei, inclusiv asupra costurilor, credem că este necesar să alocăm timp suficient pentru discutarea tuturor aspectelor legate de ea. Claritatea formulărilor din lege, precum şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt la fel de esenţiale pentru industria noastră ca şi pentru orice alt domeniu. În perioada următoare vom propune anumite modificări pe text, tocmai în acest sens al clarificării. În acelaşi timp, dorim să solicităm existenţa unei confirmări formale că textul legii este aliniat cu prevederile europene în domeniul securităţii 5G, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cadrului legislativ în care ne desfăşurăm activitatea prin eliminarea riscului de a avea modificări pe această lege în perioada de după ce va fi emisă.
România este prima țară în care Grupul Orange a lansat serviciile 5G, chiar de la finalul anului 2020. Asta înseamnă că tehnologia 5G se poate implementa deja în România pe baza frecvențelor pe care operatorii le dețin în acest moment.
Întrebat despre așteptările în urma implementării noii legi, Dorin Odiațiu a răspuns că: În ce priveşte legea, avem două aşteptări: prima ar fi ca implementarea ei să nu genereze costuri suplimentare pentru operatori, iar a doua aşteptare se referă la piaţa furnizorilor de echipamente, care trebuie să se menţină competitivă, spre binele consumatorilor finali. Când mă refer la competitivitate am în vedere preţurile pentru echipamente, care nu ar trebui să crească după implementarea legii. În ceea ce priveşte "licitaţia 5G", vorbim de un proces în care statul va supune licitaţiei un anumit spectru de frecvenţe care se pot utiliza cu ajutorul mai multor tehnologii, inclusiv 5G. Reţelele 5G sunt deja prezente în România, nu vorbim, aşadar, de o licitaţie pentru licenţe 5G sau tehnologie 5G. Licitaţia va fi organizată de ANCOM după ce toate actele necesare vor fi emise în prealabil de către autorităţi, iar data ei va depinde, aşadar, de parcursul procesului legislativ în cazul fiecărui act.
Din primăvara anului 2020, pandemia COVID-19 a accelerat provocările și tendințele structurale care s-au confruntat de mult cu industria telecomunicațiilor. Îndreptându-ne către o nouă eră digitală, condiția de bază pentru viitoarele dezvoltări, conform lui Dorin Odiațiu, este ca ecosistemul per ansamblu (piaţa, reglementarea, furnizorii etc.) să permită ca eforturile investiţionale depuse pentru dezvoltarea reţelelor să se regăsească în venituri şi, implicit, în indicatori financiari sustenabili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.