Instituit prin rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate care a validat în iulie 2015 acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, acest embargo interzice în special vânzarea de arme şi echipamente militare grele Iranului şi urmează să expire pe 18 octombrie.
În august, SUA au eşuat într-o tentativă care urmărea să determine Consiliul de Securitate să prelungească acest embargo şi să restabilească sancţiunile internaţionale împotriva Iranului ridicate prin rezoluţia 2231.
UE a pus GÂND RĂU giganţilor din sectorul digital
Moscova şi-a confirmat în septembrie dorinţa de a dezvolta cooperarea în domeniul militar cu Iranul odată embargoul ridicat, iar China nu îşi ascunde intenţia de a vinde arme Iranului după 18 octombrie.
Această dată va înregistra "concretizarea unei înfrângeri istorice a SUA în pofida (...) stratagemelor lor", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Said Khatibzadeh, în cadrul unei conferinţe de presă la Teheran.
"Iranul a arătat încă o dată că SUA nu sunt atât de puternice pe cât pretind", a adăugat el.
În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a scos unilateral SUA din acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015 la Viena.
Donald Trump argumentează - spre deosebire de celelalte state părţi ale acordului cu Iranul (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) - că acest text nu oferă garanţii suficiente pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arma atomică.
Iranul a dezminţit în permanenţă că vrea să dezvolte o astfel de armă. Acordul de la Viena îi asigură o ridicare a sancţiunilor internaţionale care îi asfixiază economia în schimbul unor garanţii verificate de ONU menite să ateste natura exclusiv civilă a activităţilor sale nucleare.
După ce Trump a denunţat acest pact, Washingtonul a restabilit toate sancţiunile împotriva Iranului pe care SUA au acceptat să le ridice la Viena şi chiar le-a amplificat în numele unei politici de "presiune maximă" privând Republica islamică de beneficiile pe care conta în urma acordului.
În replică, Iranul a încălcat din 2019 majoritatea angajamentelor sale cheie pe care şi le-a luat la Viena, în special în ceea ce priveşte limitarea activităţilor sale de îmbogăţire a uraniului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.