La Paris, indicele CAC 40 a încheiat în scădere cu 0,23%, la 6.355 de puncte. Cotația britanică Footsie a pierdut 0,32%, iar cea germană Dax cu 0,09%. Indicele EuroStoxx 50 a coborât cu 0,04%, FTSEurofirst 300 cu 0,22%, iar Stoxx 600 cu 0,3%.
Aversiunea față de risc și-a reluat poziția dominantă pe piețele de acțiuni din Europa, după ce Rusia a anunțat că a preluat controlul asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei, în timp ce în China izbucnirea bolii pune la îndoială strategia Beijingului "zero COVID".
"Sectoarele cu expunere la China - materiale de bază, minerit și metale, construcții rezidențiale și bunuri de lux - sunt afectate în parte de restricțiile în vigoare în unele provincii din China", a comentat Nick Nelson, strateg pentru acțiuni europene la UBS.
"Este o preocupare suplimentară pentru piețe în ceea ce privește impactul asupra creșterii economice și a cererii pentru companiile europene care vând în China", a adăugat el.
Sondaj printre investitori
Sondajul lunar realizat de institutul german ZEW a arătat, de asemenea, o scădere record a sentimentului investitorilor în martie, indicele prăbușindu-se de la 10,0 la -39,3 într-o singură lună, în timp ce sondajul realizat de Bank of America în rândul managerilor de fonduri a arătat că investitorii fug acum de acțiuni și se retrag în numerar.
În Statele Unite, unde indicii de pe Wall Street au închis luni în dezordine, tendința pozitivă a fost întărită de publicarea prețurilor de producție din februarie. Acest indicator a crescut mai repede decât se aștepta, cu 0,8% în ritm lunar și cu 10,0% în ritm anual, în condițiile în care Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed se reunește marți și miercuri.
Traderii evaluează la 91% probabilitatea unei creșteri a dobânzii Fed de 25 de puncte de bază miercuri pentru a contracara inflația. Investitorii sunt cel mai mult interesați de ceea ce ar putea oferi banca centrală americană cu privire la ritmul de creștere a costurilor creditelor, deoarece piețele au luat în considerare în mare măsură înăsprirea monetară.
Acțiuni europene
În Europa, singurul sector care a scăpat de declinul general a fost cel al utilităților (+0,28%), în timp ce sectorul mărfurilor (-2,09%) a fost cel mai mare declin.
ArcelorMittal și Thyssenkrupp au cedat fiecare aproximativ 1,4%.
În sectorul produselor de lux, care generează o mare parte din cifra de afaceri în China, Hermès a scăzut cu 3,1%, LVMH cu 1,4% și Richemont cu 3,3%.
În altă parte în Europa, Solvay (-1,9%) a încheiat pe roșu după ce a anunțat că intenționează să se divizeze în două entități independente listate la bursă, la fel ca și producătorul de tutun Swedish Match (-4,2%), care a decis să suspende planurile de divizare și listare a operațiunilor sale din SUA.
Pe plus, Pearson, râvnit de fondul american Apollo, a câștigat 8,6%.
Citește și Vladimir Putin condamnat de Senatul SUA drept criminal de război. În unanimitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.