"Lucrăm în acest moment la un proiect care să ne ajute pe noi toţi ca ţară şi pe toţi cei care sunt implicaţi în această industrie, autorităţile locale de asemenea, la un proiect care să transforme România din ţara gropilor de gunoi în ţara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantităţi impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deşeuri", a spus Alexe.
Rareș Hopincă are SOLUȚIA! Ce se va întâmpla cu ghenele blocurilor (VIDEO)
El s-a referit la un sistem de garanţii şi returnare.
"Vrem ca fiecare dintre noi să-şi poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spaţii special amenajate pentru acest lucru. De exemplu, atunci când vă cumpăraţi o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să aibă o garanţie simbolică pe care să o primească cetăţeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu aşa", a afirmat oficialul.
Potrivit acestuia, sistemul respectiv funcţionează în multe state europene.
"Trebuie menţionat foarte clar că România astăzi stă prost la reciclare nu pentru că nu ar avea capacităţi de reciclare, ci pentru că nu are cantităţile necesare care să îi permită să aibă o reciclare şi mai bună. Mulţi reciclatori serioşi - pentru că avem şi mulţi care nu fac cinste acestei misiuni - îşi importă cantităţi impresionante de PET sau alte materiale reciclabile din afara graniţei", a arătat Alexe.
Acesta a precizat că a înştiinţat deja industria de retail despre intenţia ministerului, iar, în următoarea perioadă, vor avea loc întâlniri între toţi factorii implicaţi, pentru a iniţia un proiect de legiferare a acestui sistem.
"Suntem foarte hotărâţi la minister să implementăm cât mai repede acest sistem garanţie-depozit, pentru că este singura modalitate prin care putem ca aceste PET-uri, sticle şi celelalte ambalaje pe care le vedem peste tot, pe lacuri, prin păduri, pe marginea drumului, să fie reciclate. Ne-am întâlnit deja cu producătorii, cu retailerii, cu colectorii, cu reciclatorii. Indiferent cât de mult îşi doresc aceştia implementarea unui sistem de garanţii şi returnare, o să-l facem şi am stabilit deja o întâlnire cu toţii, la aceeaşi masă, pentru a începe să lucrăm la legislaţie", a mai spus ministrul.
El a amintit că în România se reciclează doar 14% din deşeuri, ceea ce este foarte puţin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.