Taxe de 17% au fost aplicate importurilor de rulouri de oţel şi table de oţel inoxidabil laminate la cald de la două subsidiare indoneziene ale producătorului chinez de oţel Tsingshan Holding Group, a cărui rapidă expansiune şi costuri scăzute de producţie în ţara din sud-estul Asiei i-au îngrijorat pe producătorii UE în legătură cu cota de piaţă.
Rivalul chinez al lui Tsingshan, Shanxi Taigang Stainless Steel Co, şi trei companii afiliate, vor plăti taxe de 18,9%, în timp ce alte firme din China vor achita taxe între 14,5% şi 17,4%. Pentru Taiwan taxele sunt mai reduse, de la 6% la 7,5%.
Comisia Europeană speră că prin impunerea taxelor antidumping se vor restabili condiţiile de comerţ echitabil, se vor încheia presiunile asupra preţurilor iar industria UE se va redresa, în condiţiile în care presiunile asupra preţurilor au un impact semnificativ asupra profitabilităţii.
Investigaţia a început în august 2019, în urma unei plângeri a Asociaţiei Europene a Producătorilor de Oţel - Eurofer - în numele a patru producători de oţel din UE.
În 23 martie 2018 au intrat în vigoare tarife vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, iar începând cu data de 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE. Impunerea tarifelor a dus la închiderea efectivă a pieţei SUA şi la majorarea exporturilor către UE.
Importurile din China, Indonezia şi Taiwan în UE au crescut cu 66% în perioada iulie 2018 - iunie 2019, a precizat Comisia Europeană.
Principalii exportatori de oţel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.