Persoanele fizice au putut, anul trecut, să beneficieze de indemnizații de pandemie, ajutor acordat de stat în baza unei legislații introduse temporar în contextul crizei coronavirusului. Acum, aceste indemnizații trebuie declarate prin formularul 212 și trebuie achitate la stat taxele aferente până la 25 mai 2023.
Cea mai recentă indemnizație de pandemie a fost reglementată prin OUG 2/2022, dar indemnizații asemănătoare s-au mai acordat în baza OUG 30/2020, OUG 132/2020 și OUG 111/2021.
În cazul indemnizațiilor de pandemie, din sumele lunare brute primite de la stat profesioniștii trebuie să calculeze, rețină, declare și achite impozit pe venit și contribuțiile sociale la pensii și sănătate.
Declararea indemnizațiilor încasate în 2022 și a taxelor aferente se face, prin declarația unică (formularul 212), până la 25 mai 2023. Tot până la acea dată trebuie plătite statului taxele aferente.
Indemnizațiile de pandemie se calculează separat de veniturile din activități economice. Indiferent de cuantumul sumelor încasate de la stat ca indemnizații de pandemie, profesioniștii datorează impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate pentru ele.
În situația în care o persoană a încasat indemnizații de pandemie, dar nu le declară și nu plătește taxele pentru ele până la 25 mai 2023, Fiscul are un instrument prin care poate veni cu decizii de impunere din oficiu.
Este vorba de o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit (cotă: 10%) și a contribuțiilor la pensii (cotă: 25%) și sănătate (cotă: 10%). Aceasta acoperă toate cele patru tipuri de indemnizații de pandemie, scrie Avocatnet.
Citește și Aceste ajutoare se majorează de la 1 martie
Astfel că, ajutoarele care sunt calculate în raport cu valoarea indicatorului social de referință (ISR) vor crește din luna martie, odată cu majorarea, din oficiu, a acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Institutul Național de Statistică a anunțat recent că rata inflației pentru 2022 este de 13,8%. Așadar, IRS crește de la 1 martie de la 525,5 lei, cât e acum, la 598 de lei. ....
Citește și Indemnizația de șomaj se va majora. Legea a fost promulgată
Potrivit respectivei inițiative legislative, cuantumul indemnizației de șomaj va crește și va ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR), în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an. În prezent, Legea nr. 76/2002 stabilește că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.