Aceștia spun că o astfel de suprataxă ar putea avea efecte majore asupra sectorului băuturilor răcoritoare, care are în proporție de peste 90% furnizori autohtoni: creșterea inflației, stoparea investițiilor, disponibilizări sau chiar închideri de fabrici. Pe lanțul valoric al băuturilor răcoritoare sunt peste 60.000 de angajați, dintre care 6.500 ar urma să își piardă locurile de muncă.
„Guvernul nu va încasa sumele preconizate. O industrie zguduită din temelii va contribui mai puțin la bugetul de stat, pentru că va exista un impact profund negativ, începând cu fermierul care cultivă sfeclă de zahăr și până la distribuitori și magazine. Modul în care este implementată de Guvern este unul netrasparent și nedrept față de o industrie care contribuie de ani de zile la dezvoltarea României. În Europa, doar 3% din aportul caloric mediu al unui adult este reprezentat de băuturile răcoritoare, conform studiilor. De aceea, interesul manifestat pentru sănătatea românilor ascunde, de fapt, disperarea Executivului de a scoate bani din piatră seacă pentru a astupa găurile bugetare”, susțin reprezentanții ANBR.
Taxa propusă de Guvernul României este de trei ori mai mare decât în Franța și Belgia, de două ori mai mare decât în Olanda și similară cu cea din Marea Britanie, în condițiile în care în aceste țări puterea de cumpărare este cu până la de două ori mai mare decât în România. Totodată, taxa este de zece ori mai mare decât la vecinii din Ungaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.