Potrivit reprezentanților APCE, ANRE a pus la punct infrastructura pentru taxarea autoconsumului cu banii prosumatorilor, contrar asigurărilor Guvernului că nu va implementa "taxa pe soare".
Într-un comunicat, Asociația explică faptul că pentru a obține certificatul de racordare ca prosumator ”este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat", subliniază APCE.
Prosumatorii suportă costuri suplimentare pentru aceste echipamente, fără a beneficia de compensații, fără a fi informați cu privire la utilitatea acestui contor pentru autoconsum, spune organizația. Construcția infrastructurii pentru taxarea autoconsumului are loc în contextul în care Guvernul și Ministerul Energiei neagă intenția de a implementa "taxa pe soare".
Asociația a contestat afirmațiile oficiale conform cărora taxa pe soare ar putea fi aplicată doar începând cu anul 2026, atunci când ponderea puterii instalate a prosumatorilor în România ar atinge 8% din totalul puterii instalate în țară. Această afirmație este considerată falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare și cei care dețin peste 30 kW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE. Asociația a solicitat eliminarea din OUG 163/2022 a articolului 21 (punctul 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că în România nu există o taxă pe soare și că nu s-a discutat introducerea unei astfel de taxe. El a afirmat că se poartă discuții în acest sens cu directorul general al DG Ener din cadrul Comisiei Europene, Ditte Juul Jorgensen, pentru a clarifica situația și a verifica posibilitatea eliminării articolului din OUG 163/2022 care permite aplicarea taxei. Burduja a exclus posibilitatea ca președintele ANRE să introducă o astfel de taxă printr-un ordin, subliniind că aceasta poate fi aplicată doar din 2026 și doar dacă ponderea puterii instalate la prosumatori ajunge la 8% din totalul sistemului energetic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.