”Este o taxă de imagine, nimic altceva. Este o taxă menită să demonstreze electoratului că politicienii fac ceva pentru a-i sancționa pe cei care fac averi uriașe”, a declarat în exclusivitate pentru DCBusiness analistul financiar.
Nu înseamnă aproape nimic
În opinia sa, ”marea problemă este că această taxă este ridicolă. Gândiți-vă că la o mașină de 100.000 de euro, taxa este de 75 de euro. Ce înseamnă 75 de euro pentru o persoană care are în garaj și conduce un autoturism de 100.000 de euro! Aproape nimic sau contravaloarea unei mese la restaurant”, a apreciat Adrian Negrescu.
O dublă impozitare
Pe e altă parte, a adăugat el, ”mă aștept ca această taxă, în cazul în care cineva se va gândi să o atace în justiție să fie declarată ca fiind ilegală. Pentru că este o dublă impozitare a statului român pentru niște bucuri, pentru niște lucruri pe care le deții și pentru care statul practică, de fapt, o dublă impozitare: o impozitare inițială, prin taxele și impozitele aplicate și încă o suprataxă care nu se justifică din punctul de vedere al comportamentului egal în fața legii. În mod normal, ar trebui să plătim cu toții taxe similare, fără să existe discriminări de orice natură între cei care au astfel de taxe”, consideră analistul.
Pe persoană fizică
În opinia lui Adrian Negrescu, ”taxa pe lux nu va aduce foarte mulți bani la buget. Și spun acest lucru deoarece peste jumătate din cei care au mașini de lux sau imobile de lux de peste un milion și ceva de euro au aceste bunuri trecute pe firmă. Pentru care nu se plătesc astfel de taxe. Prea puțini dintre milionarii, miliardarii României își au averile pe persoană fizică. Mulți le au înregistrate fie pe firmă, fie în paradisuri fiscale, fie pe alte forme de proprietate”, a detaliat expertul.
Presiuni de la Bruxelles
În ceea ce privește anul viitor, Adrian Negrescu spune că este greu de spus, deocamdată, ce se va întâmpla în 2025 din punct de vedere bugetar. Cert este însă că de la Bruxelles, ”Comisia Europeană ne va presa să luăm niște decizii: ori reducem cheltuielile și încercăm să ceva mai mulți bani sau să avem o colectare mai bună, ori taxăm mai mult.
Două curente de gândire
Există două curente în momentul de față: sunt unii care susțin creșterea de TVA ca fiind o taxă directă care să aducă bani la buget, cu o creștere a TVA-ului de la 19 la 21 sau 22%. Al doilea curent de opinie vizează creșterea impozitului pe venit, de la 10% la 16%, probabil. Marea problemă este că deja avem taxe mari pe muncă. Dacă mai punem și o creștere a impozitului pe venit, ajungem în situația de a da peste statului peste jumătate din ceea ce câștigăm sub formă de taxe și impozite. Ceea ce este aburd. Nu muncești ca să dai statului jumătate din banii câștigați. Prin urmare, nu văd o creștere a impozitului pe venit în 2025. Din păcate, cred că se va merge pe o creștere a TVA-ului, pentru că este, în ultimă instanță, o măsură care va aduce din două părți bani la bugetul de stat. Pe de o parte din încasarea directă dintr-un TVA mai mare, iar în al doilea rând prin efectele create, prin inflația creată, practic, de această majorare a TVA”, a subliniat Adrian Negrescu.
----
Ce este taxa pe lux
Este un impozit nou, introdus prin legea 296/2023 și care vizează doar proprietarii de locuințe și mașini scumpe. Concret, este vorba de proprietăți rezidențiale de peste 2,5 milioane de lei, adică 500 de mii de euro și autoturisme înmatriculate în România care costă mai mult de 375.000 de lei sau 75.000 de euro.
ANAF a publicat și formularul 216 pe care acești români trebuie să se completeze și să le depună până în septembrie. În respectivul document trebuie trecute numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.
O taxă pe avere se aplică de mulți ani în țări precum Franța, unde proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%. În Danemarca, proprietățile de peste 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.