"Aţi spus, în multe cazuri, că aceste taxe restricţionează accesul la justiţie şi am luat la modul foarte serios această problemă, pentru că justiţia nu este făcută pentru stat, ci pentru fiecare dintre cetăţenii români. Vă pot spune că s-a publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei un proiect de modificare a legislaţiei specifice (...). Această iniţiativă aduce ca noutate reducerea anumitor taxe, cum este taxa de timbru la partaj", a anunţat Alina Gorghiu, la întâlnirea cu avocaţii Baroului Timiş.
Ministrul Justiţiei a punctat că taxa de timbru din procesele de partaj era, în anumite situaţii, chiar prohibitivă, iar propunerea este reducerea cu aproximativ 50%.
O altă măsură va fi aceea că dovada achitării taxei de timbru online se poate face şi cu un simplu extras de cont, fără nicio altă formalitate suplimentară sau alte drumuri la bancă.
De asemenea, ONG-urile vor putea beneficia de toate formele de ajutor public judiciar - pentru plata onorariului de avocat, plata expertului, a interpretului -, ceea ce până acum nu era reglementat.
Modificările vizate
Reglementarea actuală a taxei judiciare de timbru în materia partajului judiciar este criticată, fiind considerată excesivă și de natură să împiedice accesul la justiție.
Proiectul de lege supus dezbaterii publice propune reducerea taxei de timbru pentru cererile în materia partajului judiciar.
Potrivit propunerii de reglementare, cererile în materia partajului judiciar privind stabilirea bunurilor supuse împărțelii, creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună, raportul donațiilor, reducțiunea liberalităților excesive și partajul propriu-zis vor fi taxate cu jumătate din taxa stabilită, pentru acțiunile şi cererile evaluabile în bani.
În prezent, aceste cereri sunt taxate cu o taxă de 3% din valoarea masei partajabile.
Reducerea taxei de timbru în materia partajului judiciar ar avea următoarele beneficii:
- Ar facilita accesul la justiție pentru persoanele care au nevoie să împartă bunuri în comun.
- Ar reduce costurile judiciare pentru părțile implicate în un astfel de proces.
- Ar degreva instanța de judecată de o parte din volumul de muncă.
În plus, proiectul de lege propune uniformizarea taxei judiciare de timbru pentru cererile care au ca obiect divorțul, indiferent de motivul divorțului.
În prezent, cererile de divorț prin acord sunt taxate cu o sumă de 500 de lei, iar cererile de divorț pentru motive justificate sunt taxate cu o sumă de 1.000 de lei.
Uniformizarea taxei judiciare de timbru pentru cererile de divorț ar avea scopul de a încuraja părțile să divorțeze prin acord.
De asemenea, proiectul de lege propune instituirea unei prevederi exprese cu privire la dovada plății taxei de timbru pentru cazul în care plata a fost efectuată prin virament sau în sistem online.
În prezent, în lipsa unor dispoziții clare privind dovada plății, în practică s-a constatat apariția unor interpretări neunitare cu privire la acest aspect.
Proiectul de lege prevede că dovada plății taxei de timbru prin virament sau în sistem online se face prin extras de cont.
În cele din urmă, proiectul de lege propune instituirea unor noi cazuri de restituire a taxei judiciare de timbru.
În prezent, taxa judiciară de timbru poate fi restituită doar în anumite cazuri expres prevăzute de lege, cum ar fi în cazul în care cererea este respinsă ca inadmisibilă sau ca nefondată.
Proiectul de lege propune restituirea taxei judiciare de timbru și în cazul în care părțile soluționează litigiul printr-o tranzacție sau pentru ipoteza în care părțile aleg să încheie un compromis și renunță la judecată.
Proiectul de lege propus ar aduce o serie de îmbunătățiri în materia taxelor judiciare de timbru, facilitând accesul la justiție și degrevând instanța de judecată de o parte din volumul de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.