În propunere se dorește implementarea acestei taxe începând cu 1 ianuarie 2020, autovehiculele cu masa totală mai mică de 5 tone nu vor putea circula de luni până vineri, între orele 7 și 22 în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA).
Care sunt regulile în funcție de motorizare și ce viniete sunt necesare
Mașinile cu numere de înmatriculare de București sau Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si cele electrice sau hibrid vor circula fara restrictii.
Vehiculele înmatriculate in Municipiul Bucuresti si Ilfov dar cu norma de poluare Euro 3, vor primi acces în ZACA doar cu achizitionarea unei viniete Oxigen-C.
Vehiculele înmatriculate în afara Capitalei și județului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, vor primi acces în ZACA la achizitionarea unei viniete Oxigen-B.
Vehiculele de orice proveniență, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2, au accesul interzis în ZACA in intervalul de luni până vineri, între orele 7 și 22.
Primăria București pune taxă pentru provinciali. Cât vor plăti pe zi
Vehiculele cu masă totală mai mica de 5 tone, inmatriculate in afara Municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 vor putea circula in Municipiul Bucuresti, mai putin in perimetrul ZACA, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legala, in intervalul 7 - 22, numai in urma achizitionarii vinietei electronice Oxigen-B.
Mașinile cu masa totală mai mica de 5 tone înmatriculate în afara Bucureștiului sau a județului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 si Euro 6, precum și cele hibride sau electrice vor putea circula pe toate arterele din Municipiul Bucuresti, numai în urma achizitionării unei viniete electronice de tip Oxigen-B.
Zonele de restricție vor fi semnalizate prin indicatoare de informare.
Mașinile căror instituții sunt exceptate:
- Politiei;
- Pompierilor;
- Jandarmeriei;
- Politiei de Frontiera:
- ANAF;
- Ambulanței sau de medicina legală;
- Protectiei civile;
- MApN;
- SRI;
- SPP;
- STS;
- SIE;
- ANP;
- de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public;
- Crucii Rosii;
- STB (fosta RATB);
- adaptate pentru persoanele cu dizabilitati;
- Patriarhiei Romane;
- istorice;
- utilizate la interventii la caile de comunicatie si retele edilitare;
- exceptate de la astfel de masuri prin acorduri si tratate internationale la care Romania este parte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.