În cel mai recent Raport privind datoria internațională, banca a precizat că plățile pentru serviciul datoriei - inclusiv principalul și dobânzile - au crescut cu 5% față de anul precedent, ajungând la un nivel record de 443,5 miliarde de dolari, conform Reuters.
Această majorare se datorează celei mai mari creșteri a ratelor dobânzilor la nivel mondial din ultimele patru decenii. Instituția a precizat că plățile ar putea urca cu 10% mai mult în 2023-2024, conform Reuters.
Cele mai afectate națiuni
Cele mai afectate au fost cele mai sărace 75 de țări ale lumii arată raportul, aflat acum la cea de-a 50-a ediție. Plățile pentru serviciul datoriei publice externe ale acestora au atins un nivel record de 88,9 miliarde de dolari în 2022 și ar urma să crească cu 40% în perioada 2023-2024. Numai plățile lor pentru dobânzi au crescut de patru ori din 2012, ajungând la 23,6 miliarde de dolari, potrivit raportului.
"Acesta este deceniul de cumpănă", a declarat economistul-șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill. "Nivelurile record ale datoriei și ratele ridicate ale dobânzilor au pus multe țări pe calea crizei", a spus el, avertizând că acest fenomen va împinge și mai multe țări în curs de dezvoltare în situația de îndatorare.
Gill a solicitat "acțiuni rapide și coordonate" din partea țărilor debitoare, a creditorilor privați și oficiali și a instituțiilor financiare pentru a îmbunătăți transparența, a dezvolta instrumente mai bune de sustenabilitate a datoriei și a accelera restructurarea datoriilor.
Țările africane se confruntă cu "un alt deceniu pierdut", a declarat economistul șef al Băncii Mondiale, menționând că acestea nu au înregistrat nicio creștere a venitului pe cap de locuitor din 2014.
Efectele directe ale datoriilor
Potrivit acestuia, una din patru țări în curs de dezvoltare a fost scoasă de pe piețele internaționale de capital și în ultimii trei ani au avut loc 18 cazuri de neplată a datoriilor suverane în 10 țări, mai multe decât în ultimele două decenii la un loc.
Nivelul datoriei interne era, de asemenea, ridicat în țări precum Argentina și Pakistan, ceea ce sporește riscurile. Țările care au amânat efectuarea plăților de capital și dobânzi în cadrul Inițiativei de suspendare a serviciului datoriei (DSSI) a G20, adoptată în timpul pandemiei COVID, se confruntă acum cu costuri suplimentare, acum că aceste plăți sunt scadente, a precizat banca, deși datele exacte nu vor fi raportate până în 2024.
Raportul notează că capitalul privat s-a retras în mare parte din țările în curs de dezvoltare, favorizând ratele mai mari ale dobânzilor în economiile avansate. Creditorii privați au retras cu 185 de milioane de dolari mai mult în rambursări de capital decât au plătit în împrumuturi, fiind pentru prima dată când s-a înregistrat acest lucru din 2015.
Raportul a arătat o ieșire netă de 127,1 miliarde de dolari din țările cu venituri mici și mijlocii către deținătorii de obligațiuni, comparativ cu o intrare medie de 202 miliarde de dolari în perioada 2019-2021.
Banca Mondială și alți creditori, au ajutat la umplerea golului, furnizând o finanțare nouă record de 115 miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare în 2022, se arată în raport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.