Franța a anunțat înăsprirea restricțiilor la Covid pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron.
Începând cu 3 ianuarie, munca la distanță va deveni obligatorie pentru cei care pot, iar adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimentele de interior.
Vestea vine în contextul în care Franța a înregistrat sâmbătă peste 100.000 de noi infecții - cel mai mare număr raportat în țară de la începutul pandemiei.
Studiile sugerează că această tulpină este mai blândă decât Delta, cu 30% până la 70% mai puține șanse ca persoanele infectate să ajungă la spital. Dar există temeri că numărul mare de cazuri ar putea copleși spitalele.
Premierul francez Jean Castex a declarat reporterilor că pandemia se simte "ca un film fără final", în timp ce a prezentat noile măsuri în cadrul unei conferințe de presă care a urmat unei reuniuni de criză a cabinetului.
Fără interdicții pentru noaptea de Anul Nou
Ministrul sănătății, Olivier Véran, a declarat că numărul infecțiilor cu coronavirus se dublează la fiecare două zile, avertizând asupra unui "mega val" de noi cazuri.
Noile reguli includ, de asemenea, limite privind adunările publice în aer liber - care vor fi restricționate la 5.000 de persoane - și o interdicție de a mânca și bea în transportul pe distanțe lungi.
La aniversarea a 20 de ani, euro visează încă să concureze cu dolarul
Cluburile de noapte vor rămâne închise până la noi ordine, iar cafenelele și barurile vor putea oferi doar servicii la masă. Angajații care lucrează de acasă vor trebui să facă acest lucru cel puțin trei zile pe săptămână. Purtarea măștii va deveni obligatorie în centrele orașelor.
De asemenea, guvernul scurtează perioada de timp între vaccinurile de rapel de la patru luni de la ultima vaccinare la trei luni.
Proiectul unui certificat verde - care va avea neevoie de dovada vaccinării, nu doar un test negativ, pentru a intra în spațiile publice - va intra în vigoare începând cu 15 ianuarie, dacă parlamentul va aproba un proiect de lege.
Școlile se vor redeschide, așa cum era prevăzut, la 3 ianuarie.
Potrivit tabloului de bord al coronavirusului din țară, Franța are în prezent o medie de peste 70.000 de noi infecții zilnice.
Luni, au fost înregistrate peste 1.600 de noi spitalizări, ceea ce ridică la 17.000 numărul total de persoane spitalizate ca urmare a Covid-19, potrivit datelor autorității de sănătate publică din Franța.
Restricții suplimentare în Germania și Grecia, guvernele încearcă să oprească valul de cazuri pozitive
Reuniunile din Germania vor fi restricționate începând cu 27 decembrie, iar sălile de sport, piscinele, cluburile de noapte și cinematografele vor fi închise pentru public în mai multe landuri. Reuniunile private ale persoanelor vaccinate vor fi, de asemenea, limitate la un număr maxim de 10 persoane.
Presa locală relatează că cel puțin 10 polițiști au fost răniți și aproximativ 100 de protestatari au fost arestați luni în orașul german Bautzen, în timp ce oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de noile măsuri.
Din 3 ianuarie, guvernul grec va cere barurilor și restaurantelor să închidă până la miezul nopții, iar mesele vor fi limitate la șase clienți. Localurile nu vor avea voie să primească clienți care stau în picioare, iar dacă nu se vor conforma, muzica va fi interzisă în aceste localuri, a relatat agenția de presă Reuters.
Danemarca - o țară de 5,8 milioane de locuitori - are în prezent cea mai mare rată de infectare din lume, cu 1.612 cazuri la 100.000 de persoane. Șapte decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Danemarca a închis atracțiile culturale și a limitat orele de deschidere a barurilor și restaurantelor în încercarea de a stopa noile infecții.
Iar înainte de Crăciun, Islanda a redus numărul de persoane permise la adunări, pe fondul creșterii numărului de cazuri. Până la jumătatea lunii decembrie, această țară insulară nu a raportat niciodată mai mult de 200 de cazuri zilnice, dar în ultimele 24 de ore a înregistrat un număr record de 672 de infecții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.