Țările din Asia de Sud-Est vor colabora pentru a trece mai ușor peste criza alimentară

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Erik Scheel - Pexels
Foto: Erik Scheel - Pexels

Pentru a evita diverse probleme de aprovizionare cu alimente, mai multe țări din Asia de Sud-Est au decis că vor colabora pentru a depăși cu ușurință această situație cu care se confruntă în prezent.

Țările din Asia de Sud-Est au convenit să acorde prioritate ajutorării reciproce pentru a depăși deficitul de aprovizionare cu orez și alte probleme legate de alimentație, a raportat agenția de știri de stat din Malaezia Bernama, citând ministrul agriculturii, scrie Reuters.

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a ajuns la acest acord în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna aceasta la Kuala Lumpur, a declarat vineri ministrul agriculturii și securității alimentare, Mohamad Sabu, potrivit agenției.

"Colaborarea ASEAN înseamnă că, dacă ne confruntăm cu probleme legate de orez, țările membre ale ASEAN vor acorda prioritate în primul rând națiunilor ASEAN", a declarat acesta.

Vietnamul, Cambodgia și Thailanda au declarat că vor lua în considerare orice noi cereri de importuri suplimentare, a precizat Mohamad.

Malaezia, care importă aproximativ 38% din necesarul său de orez, se numără printre mai multe țări afectate de restricționarea livrărilor de către exportatori de top precum India. Luni, guvernul a anunțat subvenții și alte măsuri pentru a compensa creșterea prețurilor la cereale și pentru a asigura o ofertă suficientă pe piață.

Primul ministru Anwar Ibrahim a avertizat că va lua măsuri legale împotriva oricărei persoane care va depozita orez, pentru a împiedica consumatorii să stocheze cereale locale.

Citește și: India, la un pas de a rămâne fără legume

India va impune până la 31 decembrie taxe de 40% la exporturile de ceapă, cu efect imediat, în încercarea de a îmbunătăţi disponibilitatea legumei pe plan intern, conform delarațiilor recente ale Ministerului de Finanţe.

În ultimele luni, preţurile la unele din cele mai folosite legume din India, inclusiv roşiile, ceapa, usturoiul, vinete, mazăre şi ghimbir, au crescut de peste două ori. Aceste produse sunt atât de importante în cea mai populată ţară din lume încât o creştere a preţurilor poate declanşa proteste. Unele partide politice la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care alături de roşii sunt esenţiale în alimentaţia de zi cu zi. Preţurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creşterea economică şi a menţine sub control inflaţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 380704.78RON
1 ETH = 8240.39RON
1 LTC = 382.00RON
1 XRP = 9.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel