În seră, inginerul Bert de Groot inspectează cele șase servere bitcoin care efectuează calcule complexe pentru a genera criptomoneda, făcând multă gălăgie, dar eliberând și multă căldură, atât de necesară gingașelor flori să se dezvolte. O modalitate prin care fermierii olandezi își reduc dependența de gazul naturale, al cărui preț a crescut vertiginos după ce Rusia a invadat Ucraina.
Cu o diferență de 20°C între aerul care intră și cel care iese din instalții, temperatura atinge nivelul ideal pentru cultivarea lalelelor și uscarea bulbilor. La rândul lor, serverele sunt alimentate de panouri solare amplasate pe acoperiș, ceea ce reduce atât costurile energetice ridicate ale mineritului de bitcoin, cât și impactul asupra mediului înconjurător.
Între timp, cultivatorii de lalele și compania lui Bert de Groot, Bitcoin Brabant, câștigă de pe urma criptomonedei, care continuă să atragă investitori în ciuda recentei prăbușiri a pieței.
Tulipmania
Filozoful Nassim Nicholas Taleb - care a dezvoltat teoria "lebedei negre", conform căreia un eveniment imprevizibil are consecințe uriase - a comparat bitcoin cu "Tulipmania" din Olanda. Dragostea olandezilor pentru lalele a dus la prima prăbușire a pieței bursiere în secolul al XVII-lea, când speculațiile privind valoarea bulbilor antrenat o creștere vertiginoasă a prețurilor, urmată de o scădere la fel de spectaculoasă, dar foarte dureroasă pentru mulți.
La apogeul bulei financiare, prețul unui singur bulb era de peste 100 de ori mai mare decât venitul mediu anual al unui olandez la acea vreme. Când s-a spart însă, în 1637, multe bănci au dat faliment și foarte mulți oameni i-au pierdut economiile. .
Danielle Koning, în vârstă de 37 de ani, cultivator de flori și proprietar de fermă, salută combinația dintre lalele și bitcoin, în ciuda istoriei lor tumultoase. "Credem că, prin acest mod de a ne încălzi sera, dar și de a câștiga bitcoin, avem o situație în care toți avem de câștigat", a declarat ea pentru AFP.
La aproape patru secole de la criză, Olanda este cel mai mare producător de lalele din lume și al doilea mare exportator de produse agricole, după SUA. O mare parte din cultură este cultivată sub sticlă.
Perechea perfectă
Aflată, parțial sub nivelul mării, Olanda este conștientă de efectele acestei industrii asupra mediului. Mai trebuie adăugat că, de la izbucnirea războiului din Ucraina, costurile energiei au crescut vertiginos. Mineritul criptomonedelor necesită cantități uriașe de energie electrică pentru a alimenta computerele care generează prețioasele monede digitale. Un astfel de consum contribuie în mod inevitabil la schimbările climatice.
Așadar, Bitcoin și lalelele alcătuiesc o pereche perfectă, potrivit lui Bert De Groot, în vârstă de 35 de ani, a cărui companie, înființată la începutul acestui an, are 17 clienți, cum ar fi restaurante și depozite. "Această operațiune este, de fapt, negativă din punct de vedere al emisiilor de carbon, la fel ca toate operațiunile pe care le construiesc", spune inginerul. "De fapt, protejăm mediul înconjurător", spune el.
Șterg praful și adună gândacii
Compania lui Danielle Koning a cerut ca locația exactă a serei și a serverelor sale, fiecare în valoare de 15.000 de euro, să nu fie dezvăluită pentru a nu atrage hoții. Firma deține jumătate aparatura necesară și păstrează bitcoinii produsă de aceasta. La o lună, eechipele Bitcoin Brabant vin să șteargă praful și să adune gândacii din ventilatoare. "Economisim gazele naturale" și "în al doilea rând, câștigăm bitcoin prin generarea acestuia în seră", spune Koning cu entuziasm. Mai multe companii agricole olandeze care gestionează sere au dat faliment recent din cauza creșterii prețurilor la energie, spune ea.
Un bitcoin valorează în prezent aproximativ 16.000 de euro, mult mai puțin decât în noiembrie 2021, când valora peste 65.000 de euro, dar Bert de Groot nu este îngrijorat: "Bitcoin este aici pentru a rămâne”.
Citește și Cum au provocat lalelele o CRIZĂ ECONOMICĂ. Lecție pentru investitori
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.