Duminică, 12 ianuarie, oficialul a anunțat pe Facebook că Guvernul nu majorează TVA și că se continuă consultările cu toate ministerele pentru construirea bugetului pentru anul 2025 după ce sâmbătă a declarat la Antena 1 că se analizează o posibilă majorare a TVA de la 19% la 21%, măsură care ar putea duce la o creștere a prețurilor pentru produse și servicii cu cel puțin două procente. „Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”, a declarat Barna.
Diferențele dintre cele două declarații ridică semne de întrebare privind coerența politicilor fiscale ale Guvernului și transmit un semnal de incertitudine către mediul de afaceri și populație.
Pe fondul unui deficit bugetar de 8,6% înregistrat la finalul anului 2024, Guvernul și-a propus să reducă deficitul la 7% în 2025. Reforma fiscală este prezentată drept o soluție cheie pentru atingerea acestui obiectiv, însă creșterea TVA riscă să afecteze puterea de cumpărare a românilor și să amplifice presiunea asupra mediului de afaceri.
Totodată, recent, Guvernul a implementat alte măsuri fiscale: reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro și majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. De asemenea, au fost eliminate facilitățile fiscale pentru angajații din construcții, IT și agricultură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.