Legea 79/2023, ce intră în vigoare pe 9 aprilie, vizează modificarea legislației privind pensiile militare de stat, respectiv a Legii 223/2015. Prin urmare, pensionarii militari vor putea primi talonul de pensie prin mijloace electronice, fie prin e-mail, fie prin portalul fiecărei case sectoriale de pensii. În același timp, aceiași pensionari vor putea primi talonul de pensie și la o altă adresă decât cea principală din buletin, așa cum se întâmplă acum.
Actul normativ la care facem referire uniformizează, practic, modul în care sunt trimise taloanelor de pensii. Până acum, doar pensionarii din sistemul public de pensii au beneficiat de acest sistem.
Codul civil (Legea nr. 287/2009) stabilește că „domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”, în timp ce „reședința persoanei fizice este în locul unde își are locuința secundară”.
În plus, așa cum se prevede prin legea apărută recent, pensionarii militari vor putea cere ca taloanele de pensie să le fie transmise și prin mijloace electronice de comunicare. Adică cei ce primesc pensia în cont curent sau în cont de card vor putea opta pentru transmiterea talonului de pensie “pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale”.
Talonul de pensie transmis în format electronic va avea aceleași efecte juridice precum talonul tipărit, transmis la domiciliu sau reședință. De asemenea, talonul electronic va trebui să fie acceptat “ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice”, acestea neputând să condiționeze furnizarea de informații sau servicii de prezentarea talonului de pensie în format tipărit.
Spre sfârșitul lui 2021, autoritățile au stabilit că pensionarii din sistemul public de pensii ce primesc pensia în cont curent sau cont de card pot cere transmiterea talonului mov în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice. Între timp, autoritățile au lansat aplicația de transmitere online a talonului mov către pensionari.
Citește și Calcularea pensiei. Cum afli ce sumă ți se cuvine
Cum se calculează pensia pare a fi pentru multă lume un lucru complicat, însă formula este una destul de simplă. Mai complicat este tot procesul de alcătuire a dosarului de pensie.
Valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea punctajului cu punctul de pensie.
Punctajul rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului.
Punctul de pensie este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor. Punctul de pensie este majorat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.