China efectuează aplicaţii denumite exerciţii de 'încercuire a insulei' din 2016, anul când Tsai Ing-wen a devenit pentru prima oară preşedinte al Taiwanului.
Beijingul consideră că Tsai, realeasă în funcţie luna trecută, doreşte să oficializeze independenţa insulei. Ea consideră că Taiwanul este o ţară independentă numită Republica Chineză, denumirea sa oficială.
China a deblocat 300 miliarde de yuani pentru a lupta cu epidemia de coronavirus
Într-un comunicat, Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că avioane de vânătoare chineze J-11 şi bombardiere H-6 au survolat canalul Bashi, în sudul Taiwanului, apoi au zburat deasupra Pacificului, înainte de a reveni la baza lor prin strâmtoarea Miyako, situată între insulele japoneze Miyako şi Okinawa, la nord-est de Taiwan.
'În acest interval de timp, armata naţională a utilizat într-o manieră corespunzătoare avioane de recunoaştere şi forţele de apărare aeriană, conform regulilor de pregătire pentru luptă', menţionează comunicatul.
Instituţia de apărare de la Taipei a publicat o fotografie cu un F-16 al forţelor aeriene taiwaneze care urmăreşte unul dintre bombardierele chineze H-6. Agenţia de presă oficială taiwaneză menţionează că F-16 ale Taiwanului erau înarmate cu rachete reale de luptă.
'Misiunile pe lungă distanţă ale Beijingului au impact asupra securităţii şi stabilităţii regionale şi pun în pericol pacea şi bunăstarea comună pentru toate zonele regiunii', susţine ministerul.
'Taiwanul şi insula sa sunt părţi sacre şi inalienabile ale Chinei. Patrularea militară de pregătire de luptă a fost o acţiune complet legitimă şi necesară care vizează situaţia actuală din strâmtoarea Taiwanului şi salvgardarea suveranităţii naţionale', a scris duminică seara organul oficial al Armatei Populare Chineze, care notează că a fost 'un adevărat exerciţiu de luptă'.
Survolul avioanelor chineze al teritoriului taiwanez intervine în timp ce vicepreşedintele ales al Taiwanului, William Lai, s-a întors dintr-o vizită în SUA, unde a asistat la 'micul dejun cu rugăciune naţională', la care preşedintele Donald Trump a susţinut un discurs. China a denunţat această vizită a responsabilului taiwanez la Washington.
Relaţiile între Taipei şi Beijing s-au deteriorat şi mai mult în ultimele săptămâni pe fondul epidemiei declanşate de noul coronavirus în China, Taiwanul acuzând Beijingul că îl împiedică să acceadă la toate informaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sau să asiste la reuniunile OMS.
Taiwanul nu este membru al OMS din cauza obiecţiilor formulate de China, care insistă că insula autonomă, una dintre cele mai dinamice democraţii din regiune, este doar o provincie chineză ale cărei interese în domeniul sănătăţii sunt reprezentate în mod adecvat de Beijing, notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.