Din pierderile economice totale, 74 de miliarde de dolari au fost provocate de catastrofele naturale, în timp dezastrele provocate de om au determinat pierderi suplimentare în valoare de trei miliarde de dolari. Aproximativ 4.500 de oameni şi-au pierdut viaţa sau sunt daţi dispăruţi în urma dezastrelor din primul semestru.
Chiar dacă cifra de 77 miliarde de dolari este mai mică cu 33% comparativ cu cea de 114 miliarde dolari înregistrată în primul semestru al anului trecut, nota de plată pentru pagubele care vor trebui acoperite de companiile de asigurări, în special pentru catastrofele naturale, va creşte în lunile următoare, a avertizat grupul elveţian, care a atras încă odată atenţia asupra creşterii frecvenţei incidentelor meteorologice odată cu schimbările climatice.
Potrivit Swiss Re, costurile suportate de companiile de asigurări s-au majorat cu 4% în primul semestru, până la 42 miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde de dolari numai pentru catastrofele naturale. Este vorba de cel mai costisitor prim semestru pentru asiguratori de după prima jumătate a anului 2011, când factura de plată s-a mărit ca urmare a efectelor cutremurelor majore din Japonia şi Noua Zeelandă.
Probleme la eliberarea rovinietelor, anunțate de CNAIR
Grupul elveţian reaminteşte însă că, de obicei, costurile sunt mai mici în primul semestru decât în al doilea, când nota de plată creşte în general ca urmare a sezonului uraganelor în America de Nord.
"Efectele schimbărilor climatice se manifestă prin temperaturi mai ridicate, creşterea nivelului apelor, precipitaţii mai puţine şi condiţii meteo mai extreme", a declarat Martin Bertogg, director pentru activităţile legate de catastrofe la Swiss Re. În plus, aşa-numitele evenimente climatice secundare, precum grindină, inundaţii sau incendii de vegetaţie, tind să se înmulţească, reprezentând un risc în creştere, a insistat Martin Bertogg.
De exemplu, furtuna de zăpadă Uri, care a lovit SUA în luna februarie cu un val de frig care a ajuns până în Texas, a antrenat ea singură pierderi de 15 miliarde de dolari, comparabile cu cele provocate de uragane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.