Sute de tone de alimente, retrase de pe piață. Acuzații GRAVE

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.

"Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Acesta a subliniat că în ceea ce priveşte produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori. "Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem", a transmis vicepreşedintele Autorităţii, adăugând că a crescut numărul controalelor oriunde a existat un semnal de îngrijorare.

Programul Naţional Strategic va fi modificat

"Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creşte frecvenţa controalelor, iar dincolo o vom scădea, în aşa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârşitul anului şi va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm şi să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât şi pe cea a controlului oficial şi nu în ultimul rând să digitalizăm", a spus Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie, sistemul rapid de alertă a fost separat în două platforme, una pentru produsele care prezintă un risc ridicat

(SRAAF) şi necesită acţionare imediată şi una administrativă pentru produsele care nu prezintă acest risc (Asistenţa şi Cooperare Administrativa - AAC), iar rezultatele au început să se vadă, în condiţiile în care numai în ultimele perioadă au fost retrase de pe piaţă 100 de tone de carne de pasăre contaminată cu salmonella.

"Suntem extrem, extrem de îngrijoraţi, o îngrijorare care nu a mai fost de câţiva ani pe ceea ce înseamnă carnea de pasăre. Avem două depozite în România la care am aplicat şi altfel de măsuri pentru că am constatat apariţia consecutivă într-o săptămână a 2-3-4 loturi de carne cu salmonella, cu cele două serotipuri. Ne ducem la 100 de tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă şi îngrijorarea noastră este că sute de kilograme au ajuns în frigiderele şi congelatoarele românilor. Am dispus imediat măsuri de retragere şi rechemare de la consumatori. Încercăm să informăm consumatorul despre tipul produsului, lotul, elementele de indentificare, astfel încât aceştia să îl poată returna magazinului, dar cel mai important sfat către consumatori atunci când gătesc carnea de pui este să fie tratat termic la peste 70 grade câteva minute, pentru că această bacterie se distruge. Este important să achiziţionăm carnea de pasăre din locuri autorizate sau de la producătorii locali pe care îi cunoaştem. Noi am notificat colegii polonezi să identifice şi să elimine cauza, care poate fi la ferme, pe o problemă de igienă, sau de contaminare la abator, în depozit, dar şi în timpul transportului", a explicat oficialul ANSVSA.

Tobă de porc, retrasă di galantarele Carrefour. Ce li se recomandă persoanelor care au consumat produsul

Operatorul economic care pune pe piaţă produse nesigure sau a constatat acest lucru are obligaţia legală să informeze la intrarea în magazin, în cel mai vizibil loc posibil, pe site-ul lui, că are o problemă cu un anumit produs. ANSVSA a pus la dispoziţia operatorilor, inclusiv site-ul oficial al instituţiei, care la deschidere arată toate rechemările produselor cu risc.

Vicepreşedintele Autorităţii, responsabil pe zona de siguranţă alimentară, a mai spus că pe parcursul acestui an au fost opt notificări de produse contaminate cu Listeria monocytigenes, una dintre cele mai periculoase bacterii, fiind retrase de pe piaţă şapte tone de astfel de produse.

O altă mare problemă a serviciilor veterinare din România o reprezintă importurile de legume şi fructe din Turcia, de unde vin cele mai multe produse contaminate cu pesticide.

Mihai Ponea a susţinut că s-au confruntat cu situaţii deosebite şi pe acest segment, în sensul în care unii operatori întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vide marfa, existând suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.

Acuzații extrem de grave

"Credem că uneori se întâmplă cu intenţie. De exemplu, operatorul a făcut proba pe autocontrol pe data de 1, i-a venit buletinul pe 7 şi informează autorităţile pe 14, dar el vinde toată marfa în această perioadă. Eu zic ca asta e crimă împotriva copiilor noştri. Avem câteva cazuri, puţine ce-i drept, dar vrem să le reducem la zero şi sa dispunem măsuri extrem de severe prin neanunţarea autorităţilor. Interzicerea activităţii pentru o perioadă de 6 luni şi sancţiuni între 10.000 şi 40.000 lei pentru neanunţare. De asemenea, laboratorul, odată ce are un buletin neconform, are obligaţia să anunţe de îndată autorităţile statului. Sperăm să schimbăm legislaţia privind sancţiunile, HG 984, până la sfârşitul anului, astfel încât acestea să fie mai mari, descurajatoare, şi aplicarea de măsuri complementare foarte severe: interzicerea activităţi pe o perioadă cât mai mare, până la un an de zile în astfel de situaţii", a afirmat Mihai Ponea.

Ponea a reamintit de controalele efectuate pe sectorul de ouă, unde recent a fost depistată o reţea de fraudă, care colecta ouă din ţări din afara spaţiului comunitar, le eticheta în Grecia, iar ulterior le vindea pe piaţa din România.

"Împreună cu autorităţile din Grecia am depistat că ouăle veneau de la o fermă care nu putea produce 30.000 de ouă pe zi, dar vindea un milion de ouă. Corelând datele şi văzând că nu corespunde capacitatea fermelor am depistat reţeaua de fraudă. Doi retaileri din România au vândut o jumătate de an ouă falsificate şi le-am atras atenţia să-şi verifice atent furnizorii", a menţionat vicepreşedintele Autorităţii.

În opinia sa, o altă mare problemă este cea a produselor în care s-a depistat prezenţa oxidului de etilenă, un dezinfectat extrem de periculos care se utilizează în dezinfectarea aparaturii medicale şi a echipamentelor."Vorbim de peste 250 de tone de produse contaminate cu oxid de etilenă. În acest an am retras de pe piaţă milioane de produse: îngheţata, biscuiţi, suplimente alimentare, băuturi energizante. Am avut 76 de alerte, iar ultimul caz este cel de suplimente alimentare într-un lanţ de magazine cu articole sportive, care nu avea autorizare sanitar-veterinară pentru alimente. Mai mult, ei ne-au ascuns această informaţie, că au produse neconforme şi fără să anunţe autorităţile au retras "pe şestache" fără să informeze public consumatorul. Am aplicat sancţiuni către fiecare magazin din România, de ordinul a 100.000 de lei. Ne-a deranjat că au pus afişul de rechemare la sfârşitul unui catalog în care aveau nişte informări. Când se vând aceste produse, ele îţi sar în ochi, se urcă pe tine, şi când trebuie să îl informezi pe consumator că ai greşit, este sub masă. Nu este corect. Acesta nu s-a regăsit în produs ci într-un aditiv, în guma de guar. Deocamdată nu se cunoaşte care este limita gradului de toxicitate pentru sănătatea umană, câte îngheţate trebuie să mănânci ca să provoace cancer peste 10 ani, de aceea, cel mai bine este să eliminăm riscurile şi să retragem produsele de pe piaţă", a concluzionat vicepreşedintele ANSVSA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.7792
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.7792
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.7792 RON
GBP flag1 GBP = 5.8884 RON
CHF flag1 CHF = 5.2704 RON
AUD flag1 AUD = 2.9949 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3209 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4337 RON
XAU flag1 XAU = 422.7614 RON
Monede Crypto
1 BTC = 501977.63RON
1 ETH = 15919.99RON
1 LTC = 569.39RON
1 XRP = 14.81RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17062.200.20%
BET-BK3215.390.34%
BET-EF926.690.15%
BET-FI63816.741.27%
BET-NG1232.05-0.03%
BET-TR37625.000.20%
BET-TRN36571.440.20%
BET-XT1473.130.25%
BET-XT-TR3193.390.25%
BET-XT-TRN3110.560.25%
BETAeRO904.681.24%
BETPlus2520.590.21%
RTL38005.860.24%

Opinii

Profesorul de economie Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel