Publicitate
Potrivit Codului rutier, dacă îndeplinesc simultan două condiții, șoferii cu permisul suspendat îl pot recupera mai repede. Concret, pentru a redobândi mai repede dreptul de a reveni la volan, conducătorii auto nu trebuie să fie începători, cu mai puțin de un an de experiență, și, de asemenea, trebuie să fie declarați admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
Doar că, spre deosebire de prevederile actuale din Codul rutier, respectiv reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare, intervalul s-ar putea micșora cu o treime, potrivit proiectului de OUG de la MAI.
“La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții, se reduce cu o treime (...)”, se arată în respectivul document.
Reducerea va fi operată, la cerere, de șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz.
Citește și Codul rutier. Apare o nouă LIMITĂ DE VITEZĂ cu sancțiuni pe măsură
În schimb, subliniază Avocatnet, nu vor putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cei care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, regulă există și acum în legislație.
Totodată, nu vor putea cere reducerea perioadei nici cei care au permisul auto suspendat pentru condusul sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv, pentru neoprirea la trecerea șinelor de tren sau pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă.
Citește și Amenzi usturătoare pentru cei care nu declară la frontieră acest lucru
În fine, nu se va putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere în cazul în care perioada a fost majorată sau suspendarea a fost aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare.
Același proiect de OUG stabilește că, în cazul în care cei cu permisul suspendat încalcă, în perioada în care au drept de circulație, din nou legislația rutieră, spre deosebire de actualele reguli, “perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.