Publicitate
Produsul intern brut a crescut ușor cu 0,1% în ultimul trimestru, a anunțat marți Eurostat, sfidând estimările economiștilor care apreciau o contracție de 0,1%. În timp ce producția germană și italiană s-a contractat, Franța și Spania au înregistrat o expansiune. De asemenea, luni au existat date mai puternice decât se așteptau din partea Irlandei.
Regiunea euro, care s-a extins la 20 de țări odată cu aderarea Croației la 1 ianuarie, s-a confruntat cu o creștere record a prețurilor, provocată de creșterea costurilor energiei indusă de război, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, guvernele au încercat să compenseze pagubele pentru gospodării și firme, distribuind ajutoare de miliarde de euro. O iarnă blândă a contribuit, de asemenea, la calmarea piețelor de energie.
Cu toate acestea, se preconizează că inflația va scădea semnificativ, posibil mai devreme decât se credea, datorită scăderii prețurilor la gazele naturale. Piața forței de muncă a rezistat, de asemenea, bine până acum.
În cel mai recent raport World Economic Outlook, publicat marţi, Fondul Monetar Internaţional prognozează că Germania şi Italia vor evita recesiunea în acest an, iar "economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza", în pofida efectelor războiului. Conform previziunilor FMI, zona euro ar urma să urce cu 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 0,5% previzionat în octombrie, şi după o expansiune de 3,5% în 2022. Europa s-a adaptat mai rapid la costurile ridicate ale energiei decât se estima, iar o atenuare a preţurilor energiei a ajutat regiunea, consideră FMI.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană în ansamblu, datele preliminare arată că Produsul Intern Brut a rămas stabil în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, şi a crescut cu 1,8% faţă de perioada octombrie - decembrie 2021.
În trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, UE a înregistrat o creştere de 0,3%, iar faţă de perioada iulie-septembrie 2021, un avans de 2,5%.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni s-au înregistrat în Irlanda (3,5%), Letonia (0,3%), Spania şi Portugalia (ambele cu 0,2%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Lituania (minus 1,7%), Austria (minus 0,7%) şi Suedia (minus 0,6%).
În ritm anual, toate ţările membre UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri, exceptând Suedia (minus 0,6%) şi Lituania (minus 0,4%).
Citește și:
Economia mondială nu se îndreaptă spre recesiune (FMI)
Fondul Monetar Internaţional a prezentat marţi o perspectivă mai favorabilă în cel mai recent raport World Economic Outlook, estimând că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, inflaţia va încetini, iar economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza, transmit Deutsche Welle, AP şi Reuters.
După un avans de 3,4% în 2022, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată în octombrie, când FMI avertiza că ar putea urma o recesiune.
Pentru 2024, FMI previzionează că PIB-ul global ar putea creşte cu 3,1%, uşor sub previziunea din octombrie, deoarece va încetini cererea, resimţindu-se impactul majorării dobânzilor.
Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în 2023 şi de 2,6%, faţă de prognoza din octombrie, ce indica un avans de 0,6% în acest an şi de 2,5% anul viitor.
Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.