Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să dilueze dominaţia dolarului american şi ar putea avea ca rezultat un sistem monetar internaţional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times (FT).
Rusia, care se confruntă cu o multitudine de sancţiuni din partea SUA şi a aliaţilor săi în urma invadării Ucrainei în 24 februarie, depune eforturi considerabile pentru a determina unele țări să treacă, în schimburile comerciale, la plata în valutele naționale sau în alte monede, mai puțin dolarul.
"Dolarul va rămâne o monedă majoră globală chiar în acest context dar fragmentarea la un nivel mai redus este cu certitudine destul de posibilă". Unele ţări renegociază deja moneda în care primesc plăţile pentru comerţ", a explicat Gopinath.
Oficialul a adăugat că războiul va stimula şi adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins (monedele stabile) şi monede digitale bancare centrale (CBDC).
Utilizarea mai amplă a altor monede în comerţul mondial va duce la o diversificare suplimentară a rezervelor deţinute de băncile centrale, a declarat Gopinath. Anterior, oficialul afirmase că sancţiunile impuse Rusiei nu vor afecta statutul dolarului ca monedă internaţională de rezervă iar războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale dar nu va duce la o recesiune globală.
China, dar și Arabia Saudită
În acest context, autoritățile chineze au anunțat, prin vocea ministrului de Externe, că nu exclud posibilitatea de a trece la ruble sau yuani în comerțul cu resurse energie, mai precis gaze naturale și petrol, în relațiile cu Rusia.
"Când efectuează plăți bilaterale, entitățile de pe piață pot alege moneda în funcție de propriile nevoi", a declarat ministerul chinez de externe, întrebat fiind dacă Beijingul este pregătit să plătească pentru livrările de energie furnizate de Rusia în ruble sau yuani în loc de dolari americani. - ”Utilizarea propriilor unități monetare naționale în comerțul și interacțiunea economică obișnuită poate permite evitarea riscurilor valutare și reducerea costurilor de schimb valutar”, a adăugat un reprezentant al MAE chinez.
Ministerul chinez de Externe a precizat că firmele chineze intenționează să utilizeze mai activ rublele sau yuanii în comerțul cu Rusia "pe o bază egală și reciproc avantajoasă, ținând cont de schimbările din situația pieței". "Bineînțeles, din diverse motive, vom efectua decontări și în monedele altor țări", a comentat ministerul.
Merită menționat că și Arabia Saudită a dat de înțeles că ar putea folosi yuanul pentru plata livrărilor de petrol către China. Comentând informația, The Wall Street Journal aprecia că o asemenea manevră ar putea conduce la slăbirea poziției dolarului american la nivel mondial.
Citește și Prețurile materiilor prime, coșmarul anului 2022. Incertitudinea face ravagii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.