Unii pacienți recuperați semnalează respirație grea, oboseală și durere în tot corpul timp de luni de zile după ce au fost infectați. Studii la scară mică, efectuate la Hong Kong și Wuhan, China, arată că supraviețuitorii au o funcționare mai slabă a plămânilor, inimii și ficatului. Iar acest lucru ar putea fi doar vârful aisbergului.
Acum se știu ceva mai multe lucruri despre cum ne afectează noul coronavirus. Că acesta poate avea efecte nu doar asupra sistemului respirator, ci poate afecta și ochii, degetele de la picioare, intestinele și rinichii. Iar peste toate acestea, sistemul imunitar al oamenilor intră într-un proces agresiv de apărare care face mai mult rău decât bine și care într-un final poate ucide.
După deja câteva luni de cercetare, dar ținând cont și de epidemiile anterioare, cercetătorii pot spune cu tărie că urmările unor viruși similari au durat mai mult de 10 ani.
Un studiu făcut pe supraviețuitorii SARS, de pildă, arată că aceștia au suferit mai multe infecții pulmonare, au avut nivelul crescut al colesterolului și s-au îmbolnăvit mult mai des decât alți oameni, timp de 12 ani după ce epidemia a făcut ravagii în Asia.
Cu peste 4 milioane de infectați până acum, număr care crește exponențial cu fiecare zi, daunele pe termen lung ale Covid-19 ar putea restrânge activitățile sociale și vor duce la regândirea infrastructurii sanitare în viitorii ani cât și a implicațiilor în companii și economii.
Citește și: Anomalii provocate de covid-19. Ce au găsit medicii
Perspectiva sumbră l-a determinat pe Nicholas Hart, medicul britanic care l-a tratat pe premierul Boris Johnson, să numească virusul „poliomielita acestei generații” - o boală care ar putea lăsa multe cicatrici și care va duce la remodelarea sistemului de îngrijirea sănătății la nivel mondial.
Autoritatea care răspunde de spitalele din Hong Kong, monitorizează deja de peste două luni un grup de pacienți vindecați de Covid-19. Ei au descoperit că aproximativ jumătate din cei 20 de supraviețuitori aveau funcții pulmonare sub limita normală, spune Owen Tsang, directorul medical al centrului de boli infecțioase de la Spitalul Princess Margaret.
Capacitatea de difuzie a plămânilor lor - acest lucru însemnând cât de bine se transferă oxigenul și dioxidul de carbon între plămâni și sânge - a rămas sub nivelul sănătos, a observat Tsang.
Un studiu efectuat pe probe de sânge de la 25 de pacienți recuperați în Wuhan, orașul în care a apărut virusul pentru prima dată, a constatat că acestora nu le-a revenit pe deplin funcționarea normală a plămânilor, indiferent de gravitatea simptomelor coronavirusului, potrivit unui document publicat pe 7 aprilie.
Într-un alt studiu, tomografiile efectuate timp de peste o lună pe 90 de pacienți cu coronavirus s-a descoperit că dintre cei 70 de, 66 prezentau anomalii reziduale pulmonare ușoare la ultimele scanări CT, se spune într-o lucrare publicată în martie.
Complicațiile cardiace cronice ar putea apărea la pacienți chiar și după recuperare, ca urmare a inflamațiilor persistente, se arată într-un document din 3 aprilie al medicilor de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles care își bazează analiza pe date de la pacienții din Italia și China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.