Vaccinurile ARN mesager experimentale sunt de ani de zile recunoscute pentru viteza și flexibilitatea lor într-o epidemie în mișcare rapidă și au fost unele dintre primele care au trecut la testele umane. Efortul a dat roade când, la sfârșitul anului trecut, vaccinurile de la Moderna Inc. și parteneriatul Pfizer Inc./BioNTech SE au fost primele care s-au dovedit eficiente. Deoarece tehnologia este atât de nouă, totuși, aceste vaccinuri sunt deosebit de vulnerabile la campaniile de dezinformare care vizează descurajarea oamenilor de a accepta aceste seruri, scrie Bloomberg.
Cum funcționează vaccinurile ARNm
Acestea funcționează într-un mod diferit de generațiile anterioare de vaccinuri. În loc să introducă în organism o versiune inactivată sau slăbită a unui virus sau a unei părți din acesta, transformă temporar celulele corpului în mici fabrici de producere a vaccinurilor. Noul vaccin face acest lucru folosind versiuni sintetizate de ceva numit ARN mesager, o moleculă care transportă în mod normal codificarea genetică de la ADN-ul unei celule la mașinile sale de fabricare a proteinelor. În acest caz, ARNm instruiește organismul să producă proteina spike pe care Sars-CoV-2 o folosește pentru a intra în celule. Acest lucru, la rândul său, stimulează organismul să producă anticorpi de lungă durată împotriva virusului. Vaccinurile ARN mesager se dezvoltă mai repede decât cele tradiționale, deoarece producția lor nu necesită viruși în creștere sau proteine virale în interiorul celulelor vii. De asemenea, natura modulară a ARNm face ca proiectarea de noi vaccinuri să fie relativ simplă. Au fost necesare doar câteva zile în ianuarie 2020 pentru a veni cu secvența de ARNm utilizată în vaccinul de la Moderna.
Citește și: AstraZeneca. Rezultate neașteptate în cazurile grave
Ce știm despre eficacitatea lor
În studiul de fază 3 care a implicat peste 30.000 de participanți, vaccinul Moderna a fost 94% eficient în prevenirea cazurilor simptomatice de Covid, potrivit cererii de aprobare depuse la autotritățile sanitare din SUA. Nu au existat cazuri de boli severe la persoanele care au primit vaccinul, comparativ cu 30 în grupul placebo. Vaccinul Pfizer a fost 95% eficient în oprirea bolii în studiul său de fază 3 care a implicat mai mult de 43.000 de participanți, conform rezultatelor publicate în New England Journal of Medicine după procesul de evaluare inter pares, în care cercetarea este examinată de experți din același domeniu . Deși au existat mai puține cazuri severe în acest proces, datele limitate au fost în concordanță cu protecția împotriva bolilor severe. Rezultatele din lumea reală abia încep să apară, dar arată bine până acum. Datele de la cea mai mare organizație de îngrijire a sănătății din Israel au constatat că, după două doze, vaccinul Pfizer a fost 94% eficient împotriva COVID-19 simptomatic și a prevenit 87% din spitalizările COVID-19, conform rezultatelor publicate de către experți.
Ce știm despre siguranța acestor vaccinuri
Ambele vaccinuri pot induce reacții puternice, mai ales după a doua doză, inclusiv dureri de cap, dureri musculare și articulare și febră. De exemplu, în studiul Moderna, după rapel, majoritatea persoanelor cu vârsta sub 65 de ani au prezentat oboseală și dureri musculare; aproximativ jumătate au avut frisoane, iar 1 din 6 persoane a avut febră. Cu ambele vaccinuri, aceste reacții adverse sunt mai puțin frecvente la adulții în vârstă. După ce vaccinurile au fost autorizate pentru utilizare, oficialii au început să observe cazuri rare de reacții alergice severe. O teorie este că acestea sunt cauzate de nanoparticulele lipidice care acoperă vaccinurile, ajutându-le să le transporte în organism. Aceste evenimente sunt rare, variind de la 2 la 5 cazuri la un milion de doze administrate, potrivit datelor de până pe 18 ianuarie ale CDC. Cei cu astfel de reacții în general, pot fi tratați cu adrenalină, cunoscută și sub numele de epinefrină; o mică minoritate de cazuri a necesitat intubație. Un studiu al datelor din 18 februarie de la Spitalul General din Massachusetts a sugerat o rată mai mare de reacții alergice severe, aproximativ 2,5 cazuri la 10.000 de doze, dar a concluzionat că riscul general „rămâne extrem de scăzut”. Între timp, un alt studiu a arătat că unii oameni au erupții cutanate întârziate după ce au primit vaccinul Moderna. Deși uneori dramatice, aceste erupții nu sunt periculoase, au spus cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.