”Gastronomia a făcut mereu parte din diplomație”, a subliniat Vincent Jumert, intendent adjunct la Palatul Elysee. ”Suntem aici pentru a oferi oaspeților momente agrebile în pauzele de masă, cu vinuri agreabile, pentru ca aceste clipe să permită desprinderea de starea de încordare din timpul dezbaterilor”, a insistat el. Mai ales că ”unul dintre scopurile gastronomiei este ca, în jurul meselor încărcate de bunănăți, să se ajungă la soluții care, într-o altă atmosferă, nu ar fi apărut”, a adăugat oficialul francez.
Iar problemele diplomatice înscrise pe ordinea de zi a întâlnirii celor șapte state industrializate ale lumii (Canada, Statele Unite, China, Franța, Japonia Germania, Marea Britanie) sunt numeroase. Clima, Iran, tensiunile din strâmtoarea Ormuz, refugiați, Brexit, situația din Hong Kong, războiul comercial cu China, taxarea marilor giganți din domeniul IT sunt doar câteva dintre ele.
Citește și Ororile culinare ale Europei. Mai scârboase decât insectele sau viermii gătiți
În bucătărie, chefi de mare clasă, precum Andree Rosier sau frații Ibarboure și Cedric Bechade, au avut, la rândul lor, multă bătaie de cap în alcătuirea meniurilor. ”S-a ținut cont de alergii, de interdicțiile sau preferințele alimentare, pentru că sunt țări unde se mănâncă mai multe legume și altele unde, dimpotrivă, carnea constituie elementul central. S-a încercat ca, pornind de la tradițiile statelor de unde provin importanții noștri oaspeți să facem pe cât de original, pe atât de gustos”, a explicat același Vincent Jumert. De altfel, președintele Emmanual Macron, gazda reuniunii la vârf, a ”ne-a cerut să gătim franțuzește, cu tentă locală, dar respectând toate pretențiile invitaților”, a menționat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.