''Este un succes fără precedent. Am obţinut de două ori mai multe resurse faţă de primii şapte ani ca ţară membră'' a UE, a declarat Plenkovic după summit. În calculul său, el a adăugat sumelor prevăzute în viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi sumele din viitorul fond european de redresare.
Astfel, în această perioadă de şapte ani, Croaţia, ţară cu circa 4 milioane de locuitori, va putea accesa din bugetul multianual al UE 12,6 miliarde de euro, faţă de 10,7 miliarde cât a primit în perioada 2014-2020. Din fondul de redresare Croaţia va putea obţine 5,9 miliarde de euro subvenţii şi 2,35 miliarde de euro credite.
Citește și Plan de relansare al UE. Acord istoric, dar cu IMPERFECȚIUNI
Şeful executivului de la Zagreb a mai spus că, în plus faţă de aceste sume, a reuşit să obţină 100 de milioane de euro pentru dezvoltare rurală şi încă 400 de milioane de euro ca supliment pentru faptul că ţara sa a avut până în prezent acces la un singur cadrul financiar multianual al UE, fiind ultima aderată la blocul comunitar.
''Cu aceste resurse avem o pârghie excelentă pentru realizarea reformelor şi redresarea economică'', a mai comentat Andrej Plenkovic. ''Aducem în Croaţia 22 de miliarde de euro care sunt garanţia unei rapide redresări economice şi a dezvoltării ulterioare echitabile a ţării''', a concluzionat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.