Acest program reprezintă o amânare cu două ore faţă de un prim anunţ ce fusese făcut cu câteva minute mai devreme de purtătorul de cuvânt respectiv, Barend Leyts, într-un mesaj pe Twitter.
Conform unei surse europene, o nouă propunere va fi distribuită delegaţiilor celor 27 de state membre, bazată pe o valoare a subvenţiilor de 390 de miliarde de euro.
Această sumă este mult redusă faţă de cele 500 de miliarde de euro drept subvenţii, incluse în proiectul iniţial al Comisiei Europene şi considerate inacceptabile de către ţările 'frugale' (Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, care sunt susţinute de Finlanda).
Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca subvenţii.
Franţa şi Germania şi-au folosit influenţa pentru a menţine propunerea pentru subvenţii în jurul valorii de 400 de miliarde de euro.
''Există totuşi o pistă către un acord'', a comentat o sursă diplomatică europeană.
Summit UE. Emmanuel Macron, furios, a dat cu pumnul în masă
Pe masa negocierilor între liderii statelor UE se află, de vineri dimineaţă, un fond de relansare constituit de o capacitate de asistenţă de 750 miliarde euro, susţinut de bugetul multianual al UE (2021-2027) de 1.074 miliarde euro.
Premierul olandez Mark Rutte a afirmat luni dimineaţă că liderii prezenţi la Bruxelles fac progrese către un acord, dar a avertizat că discuţiile încă pot să eşueze. ''La un moment lucrurile nu păreau în regulă noaptea trecută, dar simt că în ansamblu facem progrese'', a declarat Rutte luni dimineaţă.
La rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat că discuţiile din timpul summitului UE sunt dificile, dar s-a arătat mulţumit de progresele înregistrate. ''Tocmai s-au încheiat negocieri dure şi putem fi foarte mulţumiţi de rezultatul de astăzi. Vom continua după-amiază'', a scris el pe Twitter luni dimineaţă.
Aşa-numitul grup al ţărilor 'frugale' a sugerat duminică seară o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre. Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca subvenţii, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.
Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propusese ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat iniţial de Comisia Europeană să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a subvenţiilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.