Dacă marile contribuții constituie 70% din fondurile campaniei lui Trump, în cazul taberei lui Harris, fondurile provin în mare parte din contribuții individuale mici, sub 200 de dolari, care reprezintă 42% din finanțarea democrată.
Spre deosebire de bugetele modeste de pe Vechiul Continent, sumele implicate în campania prezidențială americană din 2024 sunt amețitoare. Împreună, Donald Trump și Kamala Harris au strâns aproape 2,75 miliarde de dolari, conform datelor ONG-ului Open Secrets. În cursa pentru Casa Albă, victoria nu are preț. Show-uri, publicitate, deplasări, mitinguri… candidații nu fac economii. Însă câștigătorul nu este, de data aceasta, cel mai susținut financiar. Cu 1,09 miliarde de dolari, candidatul republican a reușit să își învingă categoric rivala democrată, care a strâns 1,65 miliarde de dolari (sumă ce include fondurile strânse de Joe Biden înainte de retragerea sa).
Sumele astronomice provin nu din bugetul de stat, ci din buzunarul unor actori privați. De când Barack Obama a popularizat această practică în 2008, candidații la președinție au refuzat orice ban din fonduri publice, eliberându-se astfel de constrângerile legate de subvențiile federale. În acest an, comitetul oficial de campanie al Kamalei Harris a contribuit cu 60% la finanțarea democraților, în timp ce comitetul lui Donald Trump a furnizat doar 35% din fondurile republicanilor. „În schimb, elefanții (republicanii) s-au bazat în schimb mai mult pe susținerea din exterior, prin super-comitete de acțiune politică (super-PAC-uri).
Banii, nervul războiului electoral
Spre deosebire de PAC-urile obișnuite, aceste organizații sunt oficial independente și nu sunt afiliate direct unui partid sau candidat, ceea ce le scutește de plafonul de donații de 5.000 de dolari pe persoană, care se aplică organizațiilor similare. Lobby-urile, companiile și asociațiile pot contribui astfel fără limite. Înființate în 2010 printr-o decizie a Curții Supreme a Statelor Unite, aceste super-PAC-uri sunt în realitate veritabili suporteri politici, deși teoretic nu ar trebui să-și coordoneze acțiunile cu candidații pe care îi susțin. La aceste alegeri prezidențiale, ele reprezintă 65% din finanțarea campaniei lui Trump, o creștere semnificativă față de 23% în 2020.
Cel mai important dintre aceste super-PAC-uri, „Make America Great Again Inc.”, a strâns peste 330 de milioane de dolari. Printre cele mai mari cheltuieli ale sale se numără 5 milioane de dolari pentru sondaje și un „proiect de cercetare a alegătorilor” care a costat peste 800.000 de dolari, conform datelor transmise Comisiei Electorale Federale (FEC). Cel mai mare donator al super-PAC-ului „MAGA Inc.” – și, de altfel, al întregii campanii, înaintea unor personalități ca Elon Musk, soții Uihlein sau Kenneth Griffin, fondatorul fondului de investiții Citadel – este bancherul Timothy Mellon, de 82 de ani, care a donat nu mai puțin de 150 de milioane de dolari pentru a-l sprijini pe Donald Trump.
Plouă cu donații mici de partea democraților
În total, 12 super-PAC-uri au contribuit cu peste un milion de dolari fiecare la campania candidatului republican. În acest mod, inclusiv șeful Tesla s-a implicat în cursa pentru Casa Albă. SpaceX a donat 118 milioane de dolari către super-PAC-ul „America PAC (Texas)”, care ulterior a cheltuit 97 de milioane pentru a-l sprijini pe Trump și 74 de milioane pentru a critica democrații. În Statele Unite, campania electorală negativă, prin publicitate și campanii de comunicare critice, face parte integrantă din jocul electoral.
În timp ce marile contribuții constituie 70% din fondurile de campanie ale lui Trump, democrații se bazează în mare măsură pe mici donații individuale, sub 200 de dolari, care reprezintă 42% din finanțarea Partidului Democrat. Aceste donații sunt, așadar, o contribuție semnificativă alături de donațiile de peste un milion de dolari provenite de la companii precum Bloomberg, Alphabet, Netflix sau Asana.
După campanie, Kamala Harris și Donald Trump au rămas, de asemenea, cu rezerve financiare, conform ONG-ului Open Secrets. Candidatul ales mai are la dispoziție 125 de milioane de dolari, în timp ce excedentul bugetar al candidatei învinse se ridică la 178 de milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.