Moneda poloneză s-a depreciat cu 0,7% în raport cu euro, ceea ce duce la 4% declinul înregistrat de zlot în ultima săptămână, după ce o reducere peste aşteptări a dobânzii de politică monetară a perturbat pieţele. Chiar dacă Ungaria a demarat de mai multe luni ciclul său de reducere a dobânzii şi Cehia analizează încă momentul în care ar trebui să demareze propriul său ciclu, monedele celor trei ţări înregistrează cele mai mari deprecieri din rândul pieţelor emergente.
Decizia de săptămâna trecută a oficialilor de la Banca Naţională a Poloniei, care au redus costul creditului cu 75 de puncte de bază, a fost de trei ori mai mare decât se aşteptau pieţele, a dat naştere la un val de vânzări şi a ridicat semne de întrebare cu privire la hotărârea băncii centrale de la Varşovia de a combate inflaţia la câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare.
Amploarea declinului zlotului pare să îi fi pus pe unii decidenţi în stare de alertă. Ceea ce s-a întâmplat cu zlotul este un semnal clar al modului în care deciziile de politică monetară pot afecta credibilitatea băncii centrale, a declarat marţi Ludwik Kotecki, membru în comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei.
În Cehia, Jan Prochazka, membru în comitetul de politică monetară, a spus că Banca Naţională a Cehiei trebuie să evite să reducă dobânda de bază prea repede în condiţiile în care presiunile inflaţioniste sunt în continuare "foarte puternice". "Vom petrece mult timp discutând argumentele pro şi contra înainte de a reduce dobânzile", a precizat Jan Prochazka.
Dominik Rusinko, economist la CSOB AS, afirmă că este o greşeală ca regiunea Europei de Est să fie văzută ca una omogenă. "Unii investitori ar putea avea impresia că Banca Naţională a Cehiei ar putea proceda într-o manieră agresivă similară cu cea a Băncii Naţionale a Poloniei. În opinia noastră, o astfel de opţiune nu se află pe masa discuţiilor", a spus Dominik Rusinko.
În paralel, rata inflaţiei din Ungaria, care mult timp a fost cea mai ridicată din Uniunea Europeană, a coborât la cel mai redus nivel din ultimul an. În aceste condiţii, Banca Naţională a Ungariei a semnalat marţi că va adopta o reducere de dobândă cu 100 de puncte de bază la reuniunea din septembrie
"Impactul deciziei Băncii Naţionale a Poloniei asupra altor bănci centrale emergente ar trebui să fie unul limitat deoarece acestea au adoptat o abordare mai graduală când vine vorba de reducerea dobânzilor. Recentele evoluţii ale cursului de schimb ar putea crea noi presiuni asupra Băncii Naţionale a Ungariei să încetinească ritmul de reducere a dobânzii", susţin analiştii de la Goldman Sachs Group Inc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.