Cotidianul finlandez Iltalehti a anunțat luni că Stockholm „a sugerat ca cele două ţări să îşi exprime dorinţa de a adera" în aceeaşi zi, iar Helsinki a fost de acord „atât timp cât guvernul suedez a luat o decizie".
Prim-miniştrii celor două ţări au declarat în această lună că au deliberat cu privire la această chestiune, argumentând că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat „întregul peisaj de securitate al Europei" şi a „modelat dramatic mentalităţile" în regiunea nordică.
Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat atunci că ţara sa, care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianţei „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni", în ciuda riscului de a înfuria Moscova.
Elon Musk a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari
Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei" şi că „totul s-a schimbat" atunci când Moscova a atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele ţări împotriva acestei acţiuni.
Kremlinul a declarat că va fi forţată să „restabilească echilibrul militar" prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare, dacă cele două ţări decid să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.