Ambele părți au contestat tarifele. Totuși, SUA au un avans, în timp ce UE trebuie să aștepte până la începutul anului 2020 pentru a decide ce atitudine va lua. În această săptămână, OMC trebuie să comunice ce bunuri europene vor putea fi taxate de SUA. Sursele spun că juriul format din trei persoane ar viza bunuri în valoare de 7,5 miliarde de dolari, un record pentru autoritatea înfiinţată acum 24 de ani.
Astfel de tarife sunt rareori acordate de OMC - majoritatea părților ajung la soluționări - și, în multe cazuri, reclamanții nu își exercită drepturile. După toate probabilitățile, SUA vor impozita mărfurile UE. S-a publicat chiar și o listă de bunuri în valoare de 25 de miliarde de dolari, de la aeronave și piese aerospațiale până la vin, brânză și mărfuri de lux.
Potrivit diplomaţilor, decizia OMC asupra celei mai mari dispute comerciale corporative din lume ar putea genera o amplificare a tensiunilor economice, având în vedere că producătorii UE se confruntă deja cu tarifele americane majorate la oțel și aluminiu și cu ameninţarea din partea președintelui american Donald Trump de a taxa mașinile și piesele auto. La rândul său, UE a ripostat.
Citește și Record al prețului aurului. Explicațiile analiștilor
Discuțiile comerciale dintre cele două, menite să ușureze tensiunile și să elimine amenințarea unui război tarifar nepermis, nu au decurs bine. Cele două părți au făcut unele progrese în ceea ce privește cooperarea, dar un acord propus pentru reducerea taxelor este blocat, Washingtonul afirmând că ar trebui inclusă şi agricultura, în timp ce Bruxelles-ul a insistat că nu se poate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.