Dar alții au aflat ce ascunde submarinul Loșarik, submarinul-spion care, potrivit publicației britancie The Times, a fost elementul cheie în cursa pentru cucerirea supremației în zona arctică. Calificând-o drept o navă unică în felul ei, ziarul notează, printre altele, că submarinul, construit din titan pentru a-i permite să se scufunde până la peste 1000 de metri adâncime, poate dezvolta o viteză de circa 30 de norduri.
Interiorul este și el altfe, fiind compus din șase-șapte sfere interconectate, ceea ce îi permite să lucreze la mari adâncimi. În plus, echipajul este format din specialiști de elită, care lucrează într-un departament secret de cercetări subacvatice și care funcționează ca o unitate a armatei, dar separat de Marina militară a Rusiei.
La rândul ei, publicația chineză Sina apreciază că Loșarik reprezintă un subiect delicat pentru Kremlin ținând cont de misiunile submarinului. După toate probabilitățile, în momentul accidentului, nava laborator avea sarcina de a analiza topografia fundului mării, care se modifică aproape constant în funcție de diferiți factori, operațiune necesară pentru a asigura securitatea deplină a submarinelor nucleare din ultimă generație.
Citește și Explozie la bordul unui submarin rus. 14 morți și foarte multe SECRETE
Tot Sina avansează și o altă ipoteză: Loșarik fusese trimis să pregătească lansarea unor sonare noi, perfecționate. Preocuparea rușilor pentru astfel dispozitive a fost dezvăluită recent. Respectivele sonare sunt destinate depistării sbumarinelor nucleare americane și pentru extinderea posibilităților de apărare a Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.