Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pe tema îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, a fost atins şi subiectul ajustătii unor ţinte şi jaloane, între altele şi posibilitatea înlocuirii prevederii privind procentajul 9,4% din PIB pentru pensii cu un indicator referitor la disciplina financiară.
"Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară ", a declarat Nicolae Ciucă, joi, într-o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles.
Premierul a precizat că discuţia cu şefa CE a fost una de principiu, detaliile tehnice urmând să fie discutate la nivel de experţi.
Citește și:
Pensii speciale. Intervenție drastică a Băncii Mondiale. Explicațiile ministrului Muncii
Banca Mondială a livrat raportul privind îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR.
Raportul Băncii Mondiale privind îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR prevede că nicio pensie nu trebuie să depășească venitul din timpul serviciului ceea ce înseamnă că TOATE pensiile speciale vor trebui recalculate
Acest lucru a fost comunicat de ministrul Muncii Marius Budai care a explicat că specialiștii de la Banca Mondială cer ca pensiile speciale să fie calculate în funcție de contributivitate, iar valoarea lunară să nu ia în seama sporurile sau să depășească salariul. Prin urmare, Ministerul Muncii urmează să formuleze un proiect de OUG care să fie înaintat Guvernului spre aprobare.
Ministrul Muncii a mai explicat că specialiștii Băncii Mondiale au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale. Oficialul a mai explicat că urmează că Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării.
”Am primit așa cum scrie în contractul de asistență cu Banca Mondială un raport care conține măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât să putem respectă jalonul. Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului, adică să nu depășească salariul. Toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul se găsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul primului ministru”, a mai explicat Marius Budăi. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.