Subfinanțarea sistemului de sănătate din România este compensată de suprataxa aplicată producătorilor de medicamente, a spus Dan Zaharescu și a adăugat că: ”Bugetul pentru medicamente este înghetat de foarte multi ani”.
Șeful ARPIM a mai spus că bugetul pentru medicamente este mai mic cu 5% în 2020 față de anul trecut.
”De mai mult timp este o criza serioasa de medicamente în România, la acest moment suntem în fața riscului ca această criză să se adâncească în mod semnificativ”, a explicat Zaharescu.
”Taxa clawback a fost de 27,6% în trimestrul 4 al anului trecut, iar prin reducerea cu 5% a bugetului pentru medicamente a dus la o taxă clawback de 31-32% în primul trimestru al anului 2020, ceea ce resprezintă o treime din cifra de afaceri a producătorilor de medicamente”, a punctat Dan Zaharescu și a mai precizat că: ”Taxa în aceste condiții a devenit nesustenabilă.”
Asociațiile reprezentative ale industriei au făcut un document comun adresat politicului pentru găsirea unei soluții pentru taxa clawback.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.