Steve Witkoff, emisarul special al președintelui american Donald Trump, a ajuns vineri în Rusia pentru discuții cu Vladimir Putin privind o eventuală soluționare pașnică a războiului din Ucraina, a confirmat Kremlinul. Întâlnirea ar putea include și discuții despre o posibilă întrevedere directă Trump-Putin.
Postul rusesc Izvestia a publicat imagini cu Witkoff părăsind un hotel din Sankt Petersburg, însoțit de Kirill Dmitriev, consilier al președintelui rus pe probleme de investiții. Vizita vine în contextul în care se vorbește despre relansarea relațiilor bilaterale și posibile investiții comune în Arctica și în sectorul mineralelor rare din Rusia.
Putin se afla și el în Sankt Petersburg vineri, pentru o ședință „extrem de importantă” privind dezvoltarea marinei ruse, aflată într-un amplu proces de modernizare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să tempereze așteptările, declarând presei ruse de stat că întrevederea „nu va fi una memorabilă” și că nu sunt anticipate progrese majore.
Aceasta este a treia întâlnire dintre Witkoff și Putin din acest an, într-un moment de tensiuni crescânde între SUA și două dintre aliații Moscovei: Iran și China — pe fondul crizei nucleare iraniene și al războiului comercial cu Beijingul.
După vizita din Rusia, Witkoff urmează să se deplaseze sâmbătă în Oman pentru negocieri cu oficiali iranieni, după ce Trump a amenințat cu acțiuni militare dacă Teheranul nu acceptă un nou acord nuclear. Moscova s-a oferit în repetate rânduri să medieze un compromis diplomatic.
Deși Trump și Putin au vorbit telefonic de la începutul celui de-al doilea mandat al președintelui american, ei nu s-au întâlnit față în față.
Încercări de apropiere
Oficiali americani și ruși au declarat că au făcut progrese în cadrul unei întâlniri desfășurate joi la Istanbul, vizând normalizarea activităților diplomatice și reconstruirea relațiilor bilaterale.
În paralel, negocierile pentru o posibilă încetare a focului în Ucraina par să fi stagnat, pe fondul neînțelegerilor legate de condițiile necesare pentru o oprire completă a ostilităților. Trump, din ce în ce mai nerăbdător, a amenințat că va impune sancțiuni secundare țărilor care cumpără petrol rusesc dacă nu vede progrese reale în dosarul ucrainean.
Într-un episod anterior, o întâlnire din februarie între Witkoff și Putin s-a încheiat cu repatrierea lui Marc Fogel, un profesor american pe care Washingtonul îl considera deținut politic în Rusia.
Recent, o altă prizonieră cu cetățenie dublă, Ksenia Karelina, a fost eliberată și schimbată pentru Arthur Petrov — acuzat în SUA că ar fi coordonat o rețea globală de contrabandă cu echipamente sensibile destinate armatei ruse.
Mai mulți cetățeni americani, inclusiv profesori și foști diplomați, rămân în detenție în Rusia, între care și Stephen Hubbard, declarat oficial de Washington drept „deținut în mod nejustificat.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.