Potrivit agenției Ruters, care citează surse bine informate, noile măsuri vizează 140 de entități chineze și au menirea de a limita accesul Chinei la cipuri și echipamente avansate, esențiale pentru inteligența artificială și alte aplicații de înaltă tehnologie.
Noile măsuri presupun interdicții de export pentru companii chineze care produc echipamente pentru cipuri, precum NAURA Technology Group Co Ltd, Piotech Inc. și SiCarrier Technology. De asemenea, sub restricții suplimentare vor intra livrările de cipuri de memorie avansată, cipuri de memorie cu bandă largă (HBM) și echipamente specifice pentru fabricarea de cipuri.
Ba chiar extinse
Potrivit surselor citate, aceste controale sporite ar putea afecta furnizori importanți de tehnologie, precum Lam Research Corp, KLA Corporation și Applied Materials Inc, dar și companii non-americane, precum ASM International NV. Având în vedere că Donald Trump a promovat o atitudine dură față de China este de așteptat ca, după ce va prelua mandatul, în ianuarie, nu doar că nu va anula aceste restricții, dar este posibil să le extindă.
În plus, Statele Unite se pregătesc să impună restricții suplimentare împotriva Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), cel mai mare producător chinez de cipuri, care figurează deja pe lista entităților interzise, limitându-i capacitatea de a achiziționa tehnologii americane fără licențe speciale. Alte companii chineze, precum Wise Road Capital și Wingtech Technology Co Ltd, vor fi adăugate și ele pe lista entităților americane pentru prima dată.
Trebuie să existe și excepții
Aceste noi reglementări includ și actualizări ale regulii privind produsele străine directe, extinzând controalele americane asupra echipamentelor de fabricație a cipurilor produse în afacerea Statelor Unite, inclusiv în țări precum Malaysia și Coreea de Sud. Totuși, Japonia și Țările de Jos sunt exceptate de la aceste restricții, întrucât guvernele lor au implementat măsuri similare de control al exporturilor.
Această ultimă serie de măsuri vine ca urmare a restricțiilor semnificative impuse în octombrie 2022, care au limitat accesul Chinei la cipuri și tehnologii avansate de fabricație. Deși China a investit masiv în dezvoltarea unei industrii autohtone de cipuri, aceasta rămâne în urmă față de liderii globali, precum NVIDIA și ASML, în domeniul tehnologiilor de vârf pentru producerea cipurilor.
O altă reglementare importantă vizează restricționarea tehnologiilor de memorie folosite în cipurile destinate inteligenței artificiale, în special cele clasificate HBM 2 și mai sus. Aceste cipuri sunt produse de companii precum Samsung Electronics și SK Hynix din Coreea de Sud, și Micron Technology din Statele Unite. Potrivit analiștilor, Samsung Electronics va fi principala companie afectată de această restricție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.