Cele cinci programe, desfăşurate în cadrul unei legi americane numite MECEA care le permite funcţionarilor guvernului american să călătorească utilizând fonduri ale unui guvern străin, erau "deghizate în 'schimburi culturale' ", a declarat într-un comunicat secretarul de stat american, Mike Pompeo.
Totuşi, "în timp ce alte programe înfiinţate sub auspiciile MECEA sunt reciproc benefice, cele cinci programe în chestiune sunt complet finanţate şi operate de guvernul Republicii Populare Chineze ca instrumente de propagandă şi de soft power", a mai afirmat Pompeo.
"Acestea furnizează un acces minuţios organizat la responsabili ai Partidului Comunist Chinez, şi nu la poporul chinez, care nu se bucură de libertate de expresie şi de reuniune", a adăugat secretarul de stat american. Renunţarea la aceste programe este ultima manifestare a relaţiei foarte conflictuale a preşedintelui Donald Trump cu China, comentează France Presse.
Citește și Centrală nucleară. Americanii propun Bulgariei să renunțe
Sub conducerea lui Donald Trump, SUA au lansat un război comercial cu China, i-au contracarat ambiţiile teritoriale în apele disputate din Marea Chinei de Sud, au criticat reprimarea de către Beijing a mişcării pro-democraţie din Hong Kong şi au condamnat modul în care China a gestionat la început epidemia de coronavirus, care a început la Wuhan la sfârşitul anului 2019 şi s-a răspândit apoi pe întreaga planetă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.